Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket fylla innan skolstart

Sommarlovet är snart slut och det är dags att återvända till skolbänken för Västerås elever. Men tiden före skolstarten brukar vara stökig och ofta är alkohol inblandat.

Annons

– Det rör sig om de två helgerna innan skolan börjar då vi av tidigare erfarenheter, märkt att ungdomar är ute och festar mer, säger Lotta Rudolfsson, förundersökningsledare vid ungdomssektionen vid polisen i Västmanland.

Trots att det inte finns någon statistik har polisen ändå valt att satsa extra mot alkoholanvändandet bland minderåriga. Detta genom att vistas ute i de områden där Västerås ungdomar samlas, med extra personal som insats.

– Risken för att bli misshandlad, sexuellt utnyttjad eller att begå brott såsom skadegörelse ökar markant i samband med alkoholanvändning. Genom att arbeta mot ungdomars drickande kan vi förhindra detta, säger Lotta Rudolfsson på polisens hemsida.

Under polisens vistelser dessa helger jobbar de efter Kronobergsmodellen vilket innebär att de häller ut alkohol från minderåriga och kontaktar deras föräldrar.

Förtäringen av alkohol bland ungdomar under åren har inte förändrats, tror Lotta Rudolfsson som jobbat flera år inom polisen.

– Det är inget jag kan se, men däremot är det nog mer lättillgängligt i dagens samhälle, säger hon.

Mer läsning

Annons