Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan bara män på topplistan

Män som sitter i bolagsstyrelser har de högsta lönerna i Västerås. Påfallande många har en bakgrund i ABB – men har gått vidare i företags- och styrelsevärlden. 

Annons
Fortsätter lönetradition. ABB:are som arbetade i företaget på Bert-Olof Svanholms och Percy Barneviks tid tjänar fortfarande mest i Västerås. Här är Sten Jakobsson från den tid då det begav sig, när han fortfarande ledde den svenska delen av ABB. ABB:s nuvarande Sverigechef är fortfarande inte med bland de tio med högst inkomst.

Det gäller både listans nummer 1 – Petter Arvidson, nummer 2 – Sten Jakobsson och nummer 3 – Johan Halling.

I Sverige är det traditionellt lite hemligt, rentav pinsamt, med lönenivåerna, men 2013 års taxering (2012 års lön) går att hitta i Taxeringskalendern.

De högst avlönade håller ofta en extremt låg profil. Så är det definitivt med nummer 1 på listan – Petter Arvidson. Årslön: 8,49 miljoner kronor.

När han var hög chef i ABB förekom han i nyheterna, men sedan dess har det blivit tystare. I VLT:s bildarkiv finns bara en svartvit porträttbild från februari 2000.

En doldis, och så vill han uppenbarligen att det ska fortsätta. När VLT ringer upp är han inte så språksam:

– Jag ger inga kommentarer om min privata ekonomi över huvud taget. Hej då.

Han är numer vd för Amymone Industries AB, en del av familjeägda Amymonekoncernen, som i sin tur äger andra industriföretag.

Petter Arvidson har därför en lång rad styrelseposter i företag som Kalmarföretaget Arenco, Bollnäs Verkstad och Atlings maskinfabrik i Ockelbo.

Styrelseproffs är också den tidigare Sverige-vd:n för ABB, Sten Jakobsson, med tunga styrelseuppdrag både i Sverige (LKAB, Saab i Linköping, Stena Metall med flera) och utomlands (i Danmark och USA).

Sten Jakobsson har varit nära Västerås lönetopp i många år, men blir ändå förvånad när VLT ringer.

– Min lön? Vem vill läsa om det? undrar han vänligt.

Vilken av dina styrelseposter ligger dig varmast om hjärtat?– Flera, säger han, men han nämner snabbt en styrelsepost i ett vindkraftbolag, uppenbarligen något som han verkligen gillar.

Trean på listan, Johan Halling, har en tidig bakgrund i ABB men är numer hög chef inom Atlas Copco-sfären. Han har flyttat till Stockholm och försvinner snart från Västeråslistan.

Styrelseproffs och verkställande direktörer är vanliga på listan. Att jobba offentligt ger inte samma lönemässiga fördelar, inte ens för de högsta topparna.

Landshövding Ingemar Skogö (2 053 700 kronor) finns inte bland de 50 mest högavlönade. Det gör heller inte någon av våra riksdagsmän, kommunalråd och oppositionsråd (som socialdemokraten Ulla Persson, 854 200 kronor, och moderaten Elisabeth Unell, 765 900). Inte heller stadsdirektören och andra tjänstemän finns med.

Kvinnor och människor med utländska namn är nästan helt frånvarande. Första kvinna: Lena Eliasson (4,43 miljoner) på 13:e plats. Hon är personaldirektör på Saab.

Reportern som har skrivit detta har 369 400 kronor enligt Taxeringskalendern.

Mer läsning

Annons