Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nidbild av profeten Muhammed upprör muslimsk förening

En muslimsk förening på Viksäng fick sitt fönster nedklottrat i helgen. Bilden föreställde en naken Muhammed och väckte ilska bland medlemmarna.

Annons
”Vill de inte ha oss här?”. Adeff Ahemed och medlemmar från Yemen Al said islamiska förening är upprörda över Muhammed-karikatyren. foto: per g noren

Det var under söndagen medlemmarna i Yemen Al saids islamiska förening upptäckte att någon hade klottrat en nidbild av den muslimska profeten Muhammed på deras fönster.

Bilden, som var tecknad med tusch, föreställde en naken streckgubbe med skägg. Ovanför stod det att bilden föreställde Muhammed.

– Det är mer än vanligt klotter, det här är vår profet, säger Adeff Ahemed, föreningens sekreterare.

Ett 10-tal upprörda medlemmar hade samlats utanför föreningens lokaler på Viksäng. De har aldrig tidigare varit utsatta för något liknande innan, och hoppas att det hela är en engångsföreteelse.

– Vi respekterar andras religioner, varför kan inte de respektera vår?, säger Adeff Ahemed.

Inom vissa delar av islam råder det förbud att avbilda Muhammed.

Föreningens medlemmar brukar umgås och arrangera aktiviteter i lokalen. De har aldrig stött på några som vill bråka eller störa deras umgänge förut. Men nu känns allt olustigt. Medlemmarna är uppgivna.

– Varför gör de så här? Är det för att de inte vill ha oss här?, säger Adeff Ahemed.

Han tror att de som klottrat ned fönstret har blivit inspirerade av den nedsättande filmen om Muhammed som lett till stora protester i Mellanöstern.

Mer läsning

Annons