Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio av tio har aldrig haft en brandövning hemma

Endast 10 procent av västmanlänningarna har genomfört en brandövning hemma, det visar en ny undersökning gjord på uppdrag av Länsförsäkringar Bergslagen.

Annons
Den nya undersökningen visar att 9 av 10 i Västmanland aldrig brandövat hemma.  Foto: Pontus Lundahl / TT

De bränder där människor skadas eller avlider sker oftast i hemmet och de tre senaste åren har nio människor omkommit i bränder i Västmanland, det skriver Länsförsäkringar Bergslagen i ett pressmeddelande.

Enligt den nya undersökningen har 90 procent av västmanlänningarna aldrig genomfört en brandövning hemma. 9 av 10 länsbor har en brandvarnare på varje våningsplan i hemmet. Endast 37 procent har en brandsläckare i hemmet och 34 procent har en brandfilt.

Länsförsäkringar Bergslagen har tagit initiativet till Sveriges största brandövning som pågår under vecka 48 och där alla uppmanas att genomföra en brandövning i hemmet.

– Med Sveriges största brandövning vill vi visa att alla kan – och bör – göra en brandövning hemma, att det ökar tryggheten och till och med kan vara roligt, säger Niklas Adolfsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Bergslagen i ett pressmeddelande.

Den 1 december kommer Länsförsäkringar Bergslagen tillsammans med räddningstjänsten och Brandskyddsföreningen att finnas på plats på Stora torget i Västerås.

Mellan klockan 09-14 kommer västeråsarna att få lära sig mer om hur en brandövning fungerar. Det kommer även finnas möjlighet att testa att släcka en brand och sitta i en brandbil.

Så här gör du en brandövning hemma

1. Samla alla som bor i hemmet. Berätta för alla vad ni ska göra.

2. Bestäm en återsamlingsplats utanför bostaden.

3. Gå från rum till rum och prata om hur man kan ta sig ut från just det rummet om det börjar brinna.

4. Kolla att utrymningsvägarna är framkomliga. Använd alltid entrédörren i första hand, altan- och balkongdörrar i andra hand och fönster i tredje hand.

5. Sprid ut er i hemmet och tryck igång ett testlarm.

6. Stäng in branden genom att stänga fönster och dörrar bakom er.

7. Lämna bostaden, ta det lugnt, testa gärna olika utrymningsvägar och samlas på er återsamlingsplats.

Källa: Länsförsäkringar Bergslagen

Mer läsning

Annons