Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nisses svårt skuldsatt

Varuhuset Nisses på Erikslund kan inte betala sina skulder. Därför har företaget ansökt om och beviljats företagsrekonstruktion av Västmanlands tingsrätt.

Annons

Det var i fredags GIA-Gården AB, mer känt som Nisses, lämnade in en ansökan om rekonstruktion. I sin ansökan, undertecknad av vd:n Kent Axelsson, motiverades yrkandet med att trots en rad åtgärder visar bolaget ingen lönsamhet. Förlusten under 2011 uppgick till cirka åtta miljoner kronor och fram till i juni i år var förlusten 8,4 miljoner kronor.

Nisses har under 2011 och 2012 skurit ned på personalen (i dag cirka 35) och sålt sin rörelsefastighet i Smedjebacken, som var överbelånad.

Bolaget har tillgångar i varulagret på 19 miljoner och leverantörsskulder på cirka 15,3 miljoner, varav cirka tre miljoner till hyresvärden. Denne har överlämnat ärendet till ett inkassobolag.

I sin ansökan om rekonstruktion skriver Kent Axelsson:

”Bolaget planerar att fortsätta verksamheten under rekonstruktionen. De löpande kostnaderna kommer bolaget att kunna betala kontant eller i förskott”.

Vidare: ”Bolaget tänker undersöka om det är möjligt att träffa en ackordsupp-¿görelse med oprioriterade borgenärer”.

Samma dag som ansökan kom in beslutade tingsrätten att bevilja företagsrekonstruktion. Tingsätten utsåg jur kand Hans Ödén, Ackordcentralen Stockholm, till rekonstruktör.

Borgenärssammanträde kommer att hållas den 15 augusti.

VLT har förgäves försökt nå Nisses ägare Kent Axelsson.

Rekonstruktion

Företagsrekonstruktion får ta högst ett år. Under tiden skyddas bolaget från konkurs och utmätning och får inte betala gamla skulder. De flesta fordringsägare ser hellre en rekonstruktion än en konkurs, för då finns chans att få tillbaka en del av pengarna.

Mer läsning

Annons