Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nja till husbåtar i Västerås

Västerås kan få en anläggning för husbåtar. Men i så fall i begränsad skala och förslagsvis i hamnen bakom Ångkraftverket.

Annons
I Västerås? Husbåt i Kungsör för ett par år sedan.

Centerpartiet föreslog i våras att Västerås borde inrätta 50 platser för husbåtar. Platserna skulle kunna hyras, ungefär som på en camping.

Förslaget får ett något ljummet, om än inte helt avvisande, bemötande från tjänstemännen på Västerås stadsbyggnadskontor.

Visserligen, skriver Stadsbyggnadskontoret, skulle en plats för husbåtar vara ett ”attraktivt tillskott i stadens utbud av boende”.

Trots det bedöms det vara få platser runt Mälaren som skulle kunna komma i fråga för ett sådant attraktivt tillskott.

– Det är mycket som ska stämma, säger byggnadsnämndens ordförande Magnus Edström (MP). Det ska finnas parkering, vatten och avlopp. Då måste det detaljplaneras och man måste ta hänsyn till strandskydd och andra natur- och kultur-värden. Det ska inte heller störa sjöutsikten.

Då återstår egentligen bara en plats i Västerås och det är Kraftverkshamnen, intill Ångkraftverket.

Hur många husbåtsplatser som skulle kunna rymmas där är en fråga som måste analyseras vidare, säger Lotta Lindström på Stadsbyggnadskontoret. Området ska under alla omständigheter detaljplaneras på nytt inför den eventuella invigningen av äventyrsbadet Kokpunkten.

Frågan om husbåtar behandlas av politikerna på byggnadsnämndens sammanträde i dag.

Mer läsning

Annons