Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi i ord och bild

I morgon, fredag, öppnar VLT:s och alla västeråsares nostalgisajt på vlt.se. Här hittar du både bilder och texter från 1950–80-talen. Allt sammanställt av Bettina Bäck, journalist på VLT.

Annons

Via VLT:s hemsida kan prenumeranter logga in som medlemmar på nostalgisajten utan någon kostnad. För icke prenumeranter kommer tjänsten att kunna köpas via mobilen och kommer då att kosta 19 kronor/månad.

Under fredag och lördag kommer Bettina att finnas på Kanalmässan i Hallstahammar för att svara på frågor och guida besökare runt på sajten.

– Vi tar gärna emot tips från både Hallstahammar och Surahammar. Sajten ska inte bara vara VLT:s minnen utan vanligt folk ska kunna bidra med historier, bilder och diskussioner, säger Bettina.

Bettina Bäck har tidigare sammanställt material om Västerås på 1950–60-talet som sålts på cd-skivor som varit väldigt uppskattade av västeråsare som vill veta mer om sin stads historia. Det materialet finns nu också tillgängligt via nostalgisajten och ska nu utökas med material om Västerås före 1950 fram till 1980-talet.

– Jag har arbetat med det här sedan i december förra året. Egentligen har det varit ett megajobb. Man måste nog vara lite nördig för att göra något sådant här, säger Bettina med ett skratt.

Arbetet med den nya sajten är inte på långa vägar klart. Nytt material kommer att läggas ut två gånger i veckan. Förhoppningen är att sajten blir ett ställe för folk att minnas och diskutera tillsammans.

– Vi fortsätter under våren med att bjuda in läsare till lunchträffar. Alla som vill lämna in bilder eller behöver ha hjälp ska få det. Den första träffen är efter påsk.

Bettina rekommenderar särskilt före detta VLT-journalisten Torsten Janssons Stad på ny mark som beskriver Västerås tillväxt, VLT-fotografernas bilder och bygget av E 18 genomstaden.

Genom att klicka på vlt.se/nostalgi får en förhandstitt.

Nu och då. VLT-journalisten Bettina Bäck har sedan i december förra året jobbat med VLT:s nostalgisajt med gamla bilder ur bland annat VLT:s fotoarkiv från 1950 och framåt. Här sitter Bettina på huven på en bil vid ”Raggarrundan” i Västerås någon gång i slutet av 50-talet.foto: VLT arkiv
1979. Disko i paviljongen vid Rotundan, där det också varit pub och kafé. Foto: Per-Ola Holm
1967. Majvor Hedlund väckte stor uppståndelse när hon dirigerade trafik i Västerås. Foto: per G Norén
1986. Dans i Lagårn i Skultuna, ett super-poppis ställe. Känner du igen dig? Foto: Kenneth Hudd
1970. Astrid Wahlund, skolsköterska på S:t Iliansskolan mäter och väger Trollbacksskolans klass 1C.Foto: Per-Ola Holm

Mer läsning

Annons