Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det dags att utse Årets Vardagshjälte

Känner du någon som är en riktig vardagshjälte? I så fall ska du nominera den personen till Årets vardagshjälte. Priset är 20 000 kronor förutom den stora äran.

Annons
vardagshjältar. Det var på Myrorna som Kjell Sollenborn och John Eriksson försökte förhindra ett mord.Foto: Margareta Anderssonmyrorna

Västerås. Nu är det åter dags att rösta fram Årets Vardagshjälte. Och vad är då en vardagshjälte?

– Det är någon som gör någonting utöver det vanliga och som inte gör det för egen vinning och gör en osjälvisk insats till förmån för den person som är drabbad. Det är grundkriteriet på något sätt, säger Per-Olof Rask, jurymedlem från Värna Västerås.

– Det kan vara allt från det lilla till det stora. För mig behöver det inte vara det stora hjältemodet i form utav att det blir väldigt uppmärksammat. Det kan vara en insats man gör i vardagen i form av att man hjälper en annan person. Det behöver inte vara att man hjälper någon ur ett brinnande hus eller förhindrar ett mord, säger Per-Olof.

Är det svårt att sitta i juryn?

– Ja, det tycker jag, för det är ju en värdering vi gör på vad vi anser är hjältemod, eller en särskilt ordinär insats, säger Per-Olof.

Maria Fors, vd på Citysamverkan sitter också med i juryn för Vardagshjälten.

– Det handlar ju om att man gör någonting utöver det vanliga för andra medmänniskor och att man har civilkurage. Jag tyckte det var så bra med förra årets vinnare. De gjorde någonting men ändå dog hon och de fick vara med om en så hemsk händelse. Att de ens vågade ge sig in i sitationen, säger Maria Fors och syftar på mordet på Myrorna.

Förra årets vinnnare av Vardagshjältar var Kjell Sollenborn och John Eriksson. De befann sig i Myrornas affär på Stora gatan den 14 januari förra året när en man plötsligt drog fram en kniv och började hugga mot en 33-årig kvinna. Kvinnan skadades så svårt att hennes liv inte gick att rädda.

Nu har det gått drygt ett år sedan den otäcka händelsen på Myrorna. Livet går vidare men händelsen i butiken har satt djupa spår hos både Kjell Sollenborn och John Eriksson.

Hur mår ni i dag?

– Det är inte så att man kommer över det direkt. Jag drömmer ibland och då är det en kniv inblandad. Men jag har fått hjälp av vänner och bekanta som jag pratat med, säger John Eriksson.

– Jag har ju en annan bakgrund som åklagare och har sett många döda människor. Men den här chocken kopplade jag ihop med allt jag varit med om. Jag har varit med på många förundersökningar och har sett mycket blod och elände. Jag har gått på behandlingar och haft mycket mardrömmar på nätterna som en återkoppling till händelsen. Blicken jag fick från mördaren glömmer jag aldrig, säger Kjell Sollenborn.

Priset som Vardagshjälte är dock inte det enda pris de fått. Den 10 maj i år fick de också pris av Carnegiestiftelsen för sitt agerande på Myrorna. De belönades med diplom, 25 000 kronor var samt en guldklocka och en nål.

Mer läsning

Annons