Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är nya akuten öppen

I dag onsdag tas de första patienterna om hand i den nya akutmottagningen på Centrallasarettet. Och snabbare hjälp ska de också få.

Annons
I flyttartagen. Lovisa Sandström och Robin Thors har flyttat utrustning hela dagen så att allt ska vara klart efter midnatt. ”Det är mycket mer grejer än man tror”, säger Lovisa innan hon susar vidare i korridorerna.

När VLT besökte den nya akutmottagningen på Centrallasarettet i Västerås på tisdagskvällen, var det bara timmar kvar tills verksamheten skulle flyttas över från sin tillfälliga hemvist.

–Det är relativt lugnt nu men det kommer nog att bli lite mer fart i korridorerna efter midnatt, säger sjuksköterskan Bibbi Lundvall och syftar på att allt ska vara klart klockan 1 natten till onsdag.

För att hinna flytta alla apparater, sängar, och dylikt materiel var personalstyrkan nästan fördubblad. Ett lag som skötte den ordinarie verksamheten och ett lag som förberedde flytten.

– Det är mycket utrustning som ska på plats. Allt som allt blir det nog nästan tre dagar vi fått vika för det här. Men det har flutit på bra, berättar sjuksköterskan Anna Karlsson.

En av nyheterna med akutmottagningens nya lokaler är bedömningsenheten. Där registreras patienterna och får ett första möte med läkare.

– Nu får patienterna träffa högsta kompetens på en gång. Man behöver inte ta en kölapp på samma sätt som förut vilket gör att väntetiderna blir kortare, säger Anna Karlsson.

Det är inte bara väntetiderna som blir kortare. Även transporten för den som behöver röntgas kommer att bli kortare.

–Förr var vi tvungna att åka upp två våningar med patienten. Om lite mer än en månad kommer vi att ha röntgen vägg i vägg med oss, berättar Anna Karlsson.

Planering. Bibbi Lundvall och Anna Karlsson tittar över planerna för hur det ska se ut i bedömningsenheten.

Större kapacitet och rymligare

Den nya akutmottagningen är byggd för att kunna ta emot 70 000 unika patienter om året. Vilket gör den till en av landets rymligaste. Totalkostnaden för bygget beräknas bli 61 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons