Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir E18 så här bred

I går togs första spadtaget, i form av en gokarttävling, för en efterlängtad motorvägsmil mellan Västerås och Sagån.

Annons
Ulla vann! I stället för ett första spadtag genomfördes en gokarttävling där den förare som representerade Ulla Persson, kommunalråd i Västerås, vann mot Ingemar Skogös, Mats Lindahls och Gunnar Malms förare. Ulla Persson var även glad för att bygget av den bredare vägen mellan Västerås och Sagån sätts igång. ”Äntligen, som man säger i Nobelpristider. Det här har vi jobbat för jättelänge. Det kommer elliminera olycksrisken och det är jätteviktigt”, sa hon.

Trafikverket har gett bygg- och anläggningsföretaget Skanska uppdraget att för en beräknad kostnad om 138,5 miljoner kronor bredda den hårt belastade 2+1-vägen till motorväg.

För pengarna kommer följande att levereras:

• Ombyggnad av 10 km befintlig väg till motorväg med en standard som tillåter hastigheten 120 km/tim

• 1 trafikplats

• 1 informationsplats

• 1 poliskontrollplats

• Breddning och förlängning av befintliga broar

Vid första spadtaget, som genomfördes under eftermiddagen i Västerås i form av en gokarttävling, medverkade Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm samt Västmanlands landshövding (och tidigare generaldirektör för en av Trafikverkets föregångare Vägverket) Ingemar Skogö men också Ulla Persson, kommunalråd i Västerås.

– Sedan 1990-talet har antalet fordon som kör den här sträckan under ett dygn ökat med ungefär 500 årligen. Motorvägen kommer att bli betydande för regionens utveckling men även för bilisternas säkerhet, säger Mats Lindahl, projektchef på Skanska.

Att vägsträckan blir säkrare är något trafikpolisen Tommy Redefalk, som var på plats, ser fram emot.

– Det är underbart. Det kommer att bli mycket färre antal olyckor eftersom trafiken kommer att flyta mycket bättre. Det är alltid problem när två filer blir till en för alla vill vara först, men de problemen slipper vi nu, säger Tommy Redefalk.

Efter första spadtaget börjar arbetet omgående – allt ska vara klart i december 2014 om planerna håller.

Mer läsning

Annons