Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får moskén sin minaret

Minareten vid entrén till moskén på Stora Gatan får byggas. Samtidigt ska färgen på byggnaden ändras från ljusgrön till beige.

Annons
Modell mindre. Kommunen har gett bygglov till att moskén på Oxbacken byggs om. Minareten blir av det mindre slaget så att detaljplanen inte behöver ändras.

Om Islamiska kulturcentrum ska få bygga en minaret eller inte har varit en stötesten i flera år.

Omkringboende och andra har haft synpunkter på en ombyggnad av moskén. En ändring av detaljplanen skulle säkert leda till ett överklagande som skulle sinka projektet under flera år.

Lösningen och som byggnadsnämnden nu har sagt ja till är att ge bygglov till en liten minaret som inte går över taknocken på huset. Då behövs ingen ändring av detaljplanen.

– Vi är jätteglada att vi har fått i genom det här. Minareten är symbolisk. Att ha utropare har inte varit vårt mål utan den ska vara tyst. Vi hoppas kunna börja bygga i höst men senast i vår, säger imam Ali Cay.

Det blir även en ny entré som förses med kupoltak. Fasaden ändras från ljusgrön till sandstensbeige puts med detaljer i brun marmor.

Alliansen i byggnadsnämnden godkände bygglov för tillbyggnaden av entrén men reserverade sig mot fasadändringarna som de anser är för långtgående för att det ska vara försvarligt.

Stadsbyggnadskontorets bedömer att ändringarna är avsevärda men att det kan godtas då det stärker byggnadens identitet som moské.

Byggnaden från 1920-talet är ritad av Erik Hahr. Sedan 1997 används den som moské. Underhållet är eftersatt och putsen har lossnat på flera håll. Byggnaden är inte q-märkt eller klassad som värd att bevara.

Mer läsning

Annons