Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har de vaknat

Varmare tider = huggormstider. Se upp var du sätter ner fötterna. För nu har de vaknat – en månad tidigare än normalt.

Annons

Men först kan vi konstatera. Huggormen är räddare för dig än vad du är för den.

- När du är ute i naturen passerar du massor av huggormar utan att du ser dem. De kan ligga en halv meter ifrån dig, och när de hör dina steg och vibrationerna i marken så rasslar den i väg, säger Jonas Wahlström på Skansen-Akvariet.

Ormen är en smart reptil, enligt Wahlström. Oftast slösar den inte bort en massa gift på människan. Istället sparar den giftet till sorkar och möss.

- De är ju godbitarna. Dig kan den inte äta upp.

Huggormen, som är fridlyst, är omgiven av en massa myter. Det som är sant är i alla fall att ju större orm desto mer gift. Men den svarta huggormen är inte giftare än den vanliga arten.

Hur är det då med äspingarna? Att ormungarna är så giftiga att honan tvingas föda dem i träd så att de faller ner till marken om hon mot all förmodan skulle bli biten?- Nej, nej, det är inte sant. Det finns de som bedyrar att de till och med har sett huggormar föda i träd, men huggormar tar sig inte upp i träd. Och äspingarna har inte alls så mycket gift i sig.

Men om man skulle råka bli biten – vad ska man göra då?- Du ska definitivt inte göra som John Wayne gjorde i de gamla cowboyfilmerna, han tog ju fram en kniv och började skära i huden. Ta det istället lugnt och gå till doktorn. Du kan inte veta om du är allergisk och det är det man dör av.

Ungefär en person var åttonde år dör av ormbett. Men det går att skydda sig mot bett genom att använda gummistövlar när du är ute i naturen.

- Deras huggtänder är bara tre millimeter, så de kan inte bita igenom det.

Däremot gör det ont att bli biten av en orm.

- Det kan värka ordentligt och svullnaden kan bli rejäl.

Huggormar är liksom alla andra ormar skickliga simmare och den trivs vid badplatser. Och den kan hugga i vattnet, enligt Jonas Wahlström.

- Men då krävs det att du tar tag i den så att den får en fast punkt. Det är inte så att den simmar omkring och planlöst hugger folk.

Huggormen

Huggormen kan leva i upp till 20 år. Hanen blir mellan 34 och 76 centimeter lång, honan 42-78 centimeter.

Den har en relativt ljus grundfärg med ett mörkt sicksack-band längs ryggen. Det finns också helsvarta - dessa är speciellt vanliga i skogstrakter, vid sjöar och dammar, längs kuster och på öar.

Svarta snokar och helsvarta huggormar är mycket lika varandra. Ett sätt att skilja dem är att studera huvudet. Snokar har oftast en gul fläck på varje sida av huvudet. Sådana finns inte på huggormar.

Huggormen äter främst smågnagare men kan även ta fisk, ödlor och grodor.

Den övervintrar i hålor, rösen eller rishögar.

Parningen sker i slutet av våren och honan föder ungarna i slutet av sommaren. Vid födseln är ungarna knappt 20 cm långa.

Mer läsning

Annons