Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har härbärget sängplats åt fler

Ekens härbärge på Viksäng får sex nya sängplatser och kan då erbjuda tak över huvudet åt 14 hemlösa. Utökningen ger möjlighet för kvinnor att få eget rum.

Annons
Överens. Lennart Nilsson (FP) och Staffan Jansson (S) visade de nya lokalerna som politikerna i individ- och familjenämnden var överens om att satsa på. Högre hyra och mer personal kostar kommunen drygt 1 miljon mer om året, vilket anses som en rimlig kostnad för sex sovplatser, nytt dagrum och personal.

Eken är ett omvårdnadsboende med både härbärgesplatser och 18 permanenta lägenheter för missbrukare.

– Det här är naturligtvis jättebra, säger Jessica Johansson, som är biträdande verksamhetschef.

I perioder är det fullbelagt på härbärget och hemlösa tvingas vända i dörren. Det är mer än vädret som styr efterfrågan på sängplats.

– Inte bara missbrukare är hemlösa, några har separerat och saknar bostad.

Rummen i Ekens källare har byggts om. I den tidigare tvättstugan med fönster står två enkelsängar. Inredningen är medvetet kal. De som övernattar här får inte missbruka i lokalerna men får vara påverkade och det kan bli stökigt.

Därför behövs det personal och styrkan utökas med en person nattetid.

Hemlösa kvinnor är mer utsatta och då är det värdefullt att kunna låsa dörren om sig och få vara i fred. Något som blir möjligt nu.

Lars Karlsson bor i en av de permanenta lägenheterna. Han säger att julefriden stördes av ombyggnaden och han hoppas på hyresavdrag. Men det är bra med fler sovplatser, det behövs, säger han.

– Absolut, jag har själv varit hemlös.

Ökande problem

Fler västeråsare än tidigare är hemlösa. 2012 var 408 personer utan bostad. 2011 var de 326, enligt de årliga mätningar som Västerås stad gör.

På dagarna besöker många hemlösa Stadsmissionen på Sturegatan.

Ekens härbärge (bilden) öppnar sina dörrar på kvällen. 18.30 delas rummen ut för en natt. Om rummen inte räcker kan det bli lottdragning. Den som blir utan får förtur nästa natt.

Mer läsning

Annons