Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu snöar det – i Vedbobacken

Efter en rekordmild start på vintern kunde Vedbobacken äntligen få sin första snödusch under fredagskvällen. Nu kommer snökanonerna att gå varma i två veckor, och förhoppningsvis är backen klar för premiäråk i mitten av januari.

Annons
Gör klart för skidentusiaster. Joel Franzen, till vänster, och Robert Landås såg till att snökanonen fick fart. Den måste producera runt 10000 kubikmeter snö för att täcka hela Vedbobacken som senast var öppen för över 16 år sedan.Foto: Rune Jensen

Snökanonerna måste producera cirka 10 000 kubikmeter snö för att täcka Vedbobackens tre nedfarter och lift med ett 60 centimeter tjockt snötäcke. Nu hoppas Martin Landås, backansvarig, på att minusgraderna håller i sig. Planen är att öppna backen i slutet av vecka två.

– Helst vill vi inte att det ska komma någon natursnö än, för att tjälen ska hinna gå ner i backen.

Enligt Martin Landås är intresset för utförsåkning stort bland västeråsarna.

– Jag hoppas bara att folk hittar hit nu, vi är ju lite ovana att kunna åka på hemmaplan.

Förhoppningen är att Vedbobacken ska kunna hålla öppet hela vintern, även om det blir perioder med plus-grader. Björnöbacken kommer i fortsättningen enbart att vara pulkabacke. Liften stängs, men backen prepareras med konstsnö vid behov.

I höstas beslutade kultur-, idrott- och fritidsnämnden att Vedbobacken skulle få 3 miljoner kronor för att rustas upp. Senaste gången backen var öppen var för över 16 år sedan.

Under hösten har man röjt sly i backen, ökat vatten-tillgången och elkapaciteten för snökanonerna, och renoverat liften. En enkel värmestuga är också på plats.

Mer läsning

Annons