Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny budget prioriterar äldre

Enligt Vänsterpartiets nya budgetmotion är det låginkomsttagare, kvinnor, äldre, arbetslösa och studenter som man vill prioritera.

Annons

Budgeten ska öka antalet jobb i Västmanland med 2878 och bland annat höja bostadsbidraget, underhållsbidraget och taket till studiemedel. För att betala för detta vill Vänsterpartiet avskaffa rut- och rotbidragen och höja skatterna bland annat bolagsskatten till 28 procent.

-Som det har varit nu har arbetslösa och sjukskrivna betalat för skattesänkningarna och det vill vi ändra på, säger Vasiliki Tsouplaki (V), kommunalråd i Västmanland.

För en person med en inkomst över 30000 i månaden innebär Vänsterpartiets förslag om skatteökning i praktiken 460 kronor i månaden, och för någon med en inkomst på 50000, en ökning med 1950 kronor i månaden.

Vänsterpartiet säger även nej till restaurangmomsen.

-Den leder inte till nya jobb. Sedan den infördes har den fasta personalen inom restaurangbranschen minskat med 2,8 procent och den deltidsanställda ökat med 1,8 procent, så det blir minus, säger Kent Persson (V), riksdagsledamot från Norberg.

Det debatterade Fas 3 vill man skrota och istället införa övergångsjobb med lön.

-Fas 3 är gräsligt och ett slöseri med skattemedel, säger Kent Persson (V).

Enligt Vasiliki Tsouplaki (V) kommer det nya budgetförslaget att bland annat skapa fler dagisplatser, mindre barngrupper, bättre äldreomsorg och fler jobb i Västerås.

Mer läsning

Annons