Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny damm ska rena dagvatten

Mälarenergi satsar på att leda undan dagvattnet från sin mark vid Kraftvärmeverket.

Annons

En dagvattendamm ska anläggas. Det beslutades vid Mälarenergis styrelsemöte i torsdags förra veckan. Samtidigt beslutade Mälarenergi vilken teknik den nya avfallspannan ska ha – man väljer den beprövade typen ”CFB-panna”:

– Den är av samma sort som vår biobränslepanna säger Åke Hillman, relativt nytillträdd ordförande för Mälarenergi men med decennier av politisk erfarenhet som socialdemokratiskt kommunalråd.

– Vi vill inte att Mälarenergi ska vara en försöksanläggning, det har vi varit tidigare och det blev inte bra.

Dagvattendammen är till för att klara dränering och rening av dagvattnet på området kring Kraftvärmeverket:

– Markförhållandena är inte bra där omkring, det här är en viktig investering, säger Åke Hillman.

Investeringen kommer att kosta 23 miljoner kronor och inbegriper ny dagvattenkulvert, pumpstation och själva dagvattendammen på udden i hamnens västra del – se illustration här intill.

Mälarenergis styrelse beslutade dock att vänta med att införa ett program som under en kommande 15-årsperiod ansluter fler och fler hushåll på landsbygden till det kommunala vatten- och avloppsnätet:

– Vi tyckte att vi behövde lite mer information om kostnader och sådant. Det är ju en väldig massa pengar det här handlar om, för oss och för hushållen som berörs. Vi ska få mer information inom den närmaste framtiden och kan då fatta beslut, säger Åke Hillman.

Mer läsning

Annons