Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skattesmäll för brottsdömd

Den tidigare framgångsrike Västeråsföretagaren har dömts till flerårigt fängelse och har miljonskulder. Nu har skulderna ökat.

Annons

Detta sedan Kammarrätten i Stockholm fastslagit att mannen hade betydligt större inkomster under år 2005 och 2006 än han deklarerat för.

Bakgrunden är att den i dag 58-årige mannen för några år sedan drog polisens och Skatteverkets uppmärksamhet till sig då han blev inblandad i två stora och omskrivna bedrägerihärvor.

Dels en härva med falska fakturor för – på länsnivå – rekordsumman 15 miljoner kronor i bygg- och anläggningsbranschen. Och dels en bedrägerihärva i bilbranschen där kreditföretag lurades på stora pengar för inköpta bilar.

58-åringen dömdes till fyra års fängelse för sin delaktighet i härvorna. I synnerhet bygg- och anläggningshärvan, där bedömdes han vara den drivande.

Förutom det långa fängelsestraffet ådrog sig även 58-åringen mycket stora skatteskulder genom att de företag där han var faktisk företrädare inte betalade rätt skatter – därmed blev 58-åringen personligen ansvarig.

Men även i sin privata självdeklaration gjorde inte 58-åringen rätt för sig – enligt Skatteverket som räknat ut att han haft inkomster på åtminstone 400 000 kronor år 2005 och 1,5 miljoner kronor år 2006. Samtliga belopp skönstaxerade och till dem tillkommer skattetillägg på 40 procent av den skatt som utgår på beloppen.

Såväl Förvaltningsrätten som Kammarrätten anser att Skatteverket räknat rätt och 58-åringens skuldbörda ökar dämed ytterligare.

Mer läsning

Annons