Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny väg lyfter gammal hög

Trafikplats Anundshög kan bli ett nytt riktmärke på E18 mellan Västerås och Sagån - vilket lyfter den unika fornlämningen.

Annons
Trafikplats Anundshög. Så här kan en korsning på utbyggda E18 se ut, med Anundshög lättillgängligt. Skissen visar en utblick från Hälla mot Stockholm. Vägen som passerar under - och ansluter via ramper till - E18 går norrut mot Anundshög (vänster på skissen är norr) och söderut mot Irsta. Informationstavlor visar Anundshög och Västerås.

– Fortsätt att bygga om E18 till fyrfilig motorväg från Sagån till Hälla redan i höst. Den uppmaningen riktar Västerås stad till Trafikverket. Västerås har tidigare erbjudit sig att låna ut pengar till bygget.

I höst invigs den nya motorvägen Enköping–Sagån. Bygget kan fortsätta mot Västerås, så att det blir fyrfiligt hela vägen, om regeringen säger ja.

Skisser finns redan på en ny trafikplats öster om Hälla, där man kan svänga av från motorvägen och vidare mot Anundshög och Irsta.

Vid trafikplatsen skissas också en ny informationsplats.

– En bra möjlighet att visa Anundshög, som är ett riksintresse och ett unikt monument, säger Håkan Johansson, strateg på stadsledningskontoret i Västerås.

Den fyrfiliga motorvägen från Västerås till Sagån finns nu i regeringens planer som sträcker sig till 2021. Statliga pengar finns tidigast 2016.

Västerås stad vill snabba på ombyggnaden och har lovat att låna ut de 200 miljoner kronor som krävs. Löftet gavs 2008–2009, då sträckan Västjädra–Skälby finansierades på samma sätt.

E18 ingår i den Nordiska triangeln och är ett av de 30 viktigaste vägprojekten inom EU. Möjlighet kan finnas att få EU-pengar för bygget.

Håkan Johansson menar att den nuvarande 2+1-vägen har för låg standard.

– Där finns tung trafik, bussar och personbilar, flödet är stort och det blir lätt störningar, säger han.

Regeringen avgör om bygget ska tidigareläggas.

Mer läsning

Annons