Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya busslinjer orsakar trafikkaos

Bussar som behöver mycket plats, bilister som missar skyltar och skarpa kurvor. Sedan de nya busslinjerna hade premiär i augusti är det ständigt trassel i korsningarna vid sjukhuset i Västerås.

Annons
Bilister missar väjningsplikt.  ”På något sätt har vi undvikit olyckor”, säger Leif Ström, trafikchef på VL, om kaoset vid sjukhuset.

Bussarna som trafikerar korsningarna kring Tegnér-, Vargbo- och Adelsögatorna vid sjukhuset i Västerås är för det mesta av ledmodell. Det vill säga 24 meter långa, 2,60 meter breda och med en led på mitten.

Därför uppstår det problem när bussarna tvingas möta bilar som av misstag missat de rådande väjningspliktsskyltarna. Ofta skiljer det bara centimeter mellan fordonen i svängarna.

– På något sätt har vi undvikit olyckor. Vi har duktiga busschaufförer, säger Leif Ström, trafikchef på Västmanlands Lokaltrafik.

Varför bilister ofta missar väjningsplikten tror han beror på ovana.

– Den nya skyltningen sätter sig med tiden. Bilisterna är vana vid att lämna företräde åt höger, men här gäller även åt vänster.

Lösningen på problemet vore enligt Leif Ström en ny bussgata över den grönyta som ligger mellan Vargbo- och Tegnérgatorna. Ett förslag kommunen redan lagt fram, men som överklagats. Då skulle bussarna bland annat slippa ta de trånga kurvorna.

- Optimalt vore om det även sattes upp trafikljus på Vargbogatan så att bilarna får rött när bussarna får grönt, säger Leif Ström.

Trångt. Bara några centimeter skiljer åt när bussar och bilar möts i korsningen på Vargbogatan. Bussarna har det svårt vid sjukhuset.

Mer läsning

Annons