Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya piloter utbildas i Västerås

Västerås får den nya trafikflygarutbildningen i konkurrens med ansökningar från elva av landets 14 flygskolor som ville bedriva den.

Annons

Den första omgången utbildningar startar redan under första halvåret 2013 med 20 studieplatser.

– Bästa ansökningen kom från Västerås. Vi kommer att genomföra en ansökningsomgång under våren som omfattar ytterligare 20 studieplatser med start 2014, säger Johan Blom, avdelningschef på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Det blir BF Scandinavian Aviation Academy AB (SAA) som ska driva den statligt finansierade trafikflygarutbildningen inom yrkeshögskolan, Utbildningen kommer att förläggas till företagets lokaler vid Västerås flygplats.

– Fullt utbyggd ska 40 trafikflygare examineras varje år, säger Johan Blom.

Den nya trafikflygarutbildningen omfattar 500 yrkeshögskolepoäng som motsvarar 2, 5 års studier och ger en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. I kursprogrammet ingår ett halvårs Lärande i arbete hos ett flygbolag.

– Det viktigaste för vår bedömning är utbildningens arbetslivsanknytning. SAA som vi har valt har visat att utbildningen har brett stöd och med finansieringen från flygbranschen, säger Pia Enochsson, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan.

– Vi har arbetat i flera år för detta och lyft fram det vi har i Västerås dels vid Hässlögymnasiet dels deras samarbete med branschen och utbildningsanordnaren, säger Roger Haddad, (FP) i utbildningsutskottet och riksdagsledamot för Västmanland,

Mer läsning

Annons