Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler för tandreglering

Unga ska själva få välja var de får sin tandställning, men i dag finns det få alternativ.

Annons

Landstingsstyrelsen har beslutat om att införa ett valfrihetssystem för tandreglering. Det innebär att alla upp till 19 år själva får välja var de vill få sin tandställning.

– Jag är i grunden positiv till allt som gör det bättre för patienterna och ökar deras valfrihet, säger Kjell Enberg ansvarig vid specialistcenturm för tandreglering.

Problemet i dag är att det inte finns några alternativ att välja mellan. Det man nu hoppas på är att flera privata aktörer ska etablera sig i Västmanland.

– Om man ser på andra ställen som infört systemet så har det gått väldigt bra i Stockholm med många privata etableringar, samtidigt som det i Skåne och Uppsala inte alls varit lika många privata alternativ som etablerat sig, säger Kjell Enberg.

Som det ser ut nu har folktandvården svårt att klara tillgänglighetskraven. Många ungdomar söker sig till Stockholm för att själva bekosta sin tandreglering, när nu det här införs ska ingen behöva göra det.

– Nu när folktandvården tar för lång tid på sig så ska man bara kunna byta och få sin reglering på annat håll, säger Denise Norström (S) ordförande i landstingsstyrelsen.

Det nya systemet ska korta ner de köer som är till olika tandreglerings ingrepp. patienter ska inte behöva vänta på hjälp med exempelvis tandställningar.

Beslutet rör runt 800 ungdomar som varje år behöver hjälp med tandreglering i länet.

Mer läsning

Annons