Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya toan – ett riktigt lyft

Naturens krafter i kombination med ett byggfel gjorde den nya toaletten på Ängsö allt annat än handikappvänlig.

Annons
Avstängt. Barnbarnen Nina och Stella Ehlin var med när Lars Ehlin besökte Ängsö och fotograferade toaletten som blev sned.

Ängsö. – Jag åkte till Gås- viken med barnbarnen för att grilla och då såg vi toaletten, säger läsaren Lars Ehlin som tog en bild och skickade till VLT.

Han är byggnadsingenjör och förstod vad som gått fel.

Toalettens nedgrävda tank har flutit upp när vatten trängt in i gropen.

– De har grävt ner tanken i backen och ställt huset ovanpå. Men eftersom marken är vattensjuk borde man ha gjutit en betongplatta att förankra tanken i.

– Jag tippar att den är på fyra kubik, då kan den lyfta fyra ton.

Lars Ehlin hörde av sig till Westmannastiftelsen och fick svar direkt: jo, det stämmer: ett misstag hade skett vid bygget. En betong- platta tung nog att stå emot lyftkraften borde ha gjutits.

Magnus Ekblad är förvaltare hos Westmannastiftelsen. Han bekräftar att det blev fel när den nya handikappvänliga toaletten vid Gåsviken, Dyviksbadet, bygg- des. Toan invigdes i sensomras.

– Det var en missbedömning från min sida. Tanken blev som en kork.

– Vi ska åtgärda det. Det kostar inte så mycket. Vi lyfter huset och gjuter en platta. Det hinner vi före sommarsäsongen. Det här kommer inte att påverka friluftslivet.

Mer läsning

Annons