Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfödd var "slapp och blek" vid födsel – utredning om förlossningen läggs ner

Landstinget i Västmanland anmäldes enligt lex Maria efter kompikationer vid en förlossning på sjukhuset i Västerås. Nu ska sjuhuset ha vidtagit åtgärder och utredningen läggs ner.

Annons

En kvinna som var gravid i vecka 40 fick sin förlossning igångsatt på grund av höga nivåer av protein i urinet samt samling av vätska i vävnaderna. Förlossningsprognosen var dålig och barnet föddes efter cirka 9,5 timmar med hjälp av "yttre press". Barnet var då slapp och blek och fick föras vidare till Uppsala för vård.

Händelsen har utretts och vårdgivaren redogjort för hur förlossningen gick till. Enligt vårdgivaren var orsaken till att barnet föddes så medtaget förmodligen att en avlossning av moderkakan skett i slutet av förlossningen. Avlossningen kan ha varit en följd av yttre press, men förlossningsläkaren menar att metoden var nödvändig för att man skulle undvika syrebrist hos barnet.

Patienten tillhörde kategorin högrisk. Riskbedömningen var dock inte noterad i journalen, vilket den borde varit. De skriver också i rapporten att fosterljudsregisteringen feltolkades de sista 12 minuterna under förlossningen då mammans hjärtljud tolkades som barnets. Troligtvis uppfattade inte läkaren detta då hen var koncentrerad på att förlösa kvinnan.

IVO konstaterar att behovet av stöd från erfarna kollegor i det här fallet var stort. Det är dock svårt att avgöra om stödet var tillräckligt denna gång. Sjukhuset ska dock vidta åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen. IVO menar att man fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelser som har medfört allvarlig vårdskada. Ärendet avslutas nu.

Mer läsning

Annons