Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyktert bland yrkesförare

Under  den senaste tiden har polisen i Västmanland kontrollerat nykterheten bland länets yrkeschaufförer . Nykterheten har varit god visar kontrollerna.

Annons

Anledningen till att polisen har lagt ner extra resurser på just yrkeschaufförer är rapporter från allmänheten om misstankar att chaufförer kört alkoholpåverkade.

- Personer med alkoholproblem finns inom alla områden och inte bara bland privatbilister, säger Jörgen Bergfasth, chef för trafikpolisen i Västmanland.

Vid vanliga trafikkontroller stoppas inte yrkeschaufför lika ofta, beroende på att man ibland tar hänsyn till yrkeschaufförernas pressade arbetsförhållanden.

- Därför gör vi nu en extra satsning på just yrkestrafiken för att se hur nykterheten är bland exempelvis busschaufförer, hantverkare och lastbilschaufförer. Jag hade väl inte förväntat att vi skulle hitta så många rattfyllerister i de här grupperna och än så länge ser det också mycket bra ut, säger Bergfast

För att höja trafiksäkerheten är en åtgärd att allt fler bussar och lastbilar utrustas med alkolås där föraren måste göra ett alkotest för att fordonet ska kunna startas.

En annan anledning är att en chaufför som kör skolbuss, annan buss eller farligt gods, kan få skärpt straff om chauffören stoppas med alkohol eller andra droger i kroppen, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons