Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt cancercentrum i höst

Den första september i år slår dörrarna upp till ett nytt regionalt cancercentrum för Västmanlänningarna.

Annons

Som VLT har rapporterat om tidigare har det funnits planer på ett nytt regionalt cancercentrum. Nu har ett datum satts för starten av projektet.

- Den första september ska vi köra igång, säger Lena Burström, hälso- och sjukvårdsstrateg på landstinget i Västmanland.

Orsaken till projektet är att studier har visat på skillnader i cancervården mellan olika delar av landet. För att komma tillrätta med problemet ska nu alltså ett nytt cancercentrum öppnas i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion där även Västmanland ingår. Syftet med cancercentrum är att stärka patientens ställning genom att cancervården ska bli mer jämlik oavsett bostadsort.

Enligt hälso- och sjukvårdsstrategen Lena Burström kommer inte de västmanländska patienterna att påverkas i någon större utsträckning av det nya centret.

- Centret kommer inte att ha några patienter utan kommer mer att arbeta med kartläggning av vården, säger hon.

Cancercentrumet kommer enligt Lena Burström att ha ett övergripande ansvar för utvecklingen och samordningen inom cancervården. Något som mer kommer att visa sig för de västmanländska patienterna i det längre perspektivet.

- Det här är mera av en intern åtgärd för att få cancervården jämlik, säger Lena Burström.

Mer läsning

Annons