Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt centrum i Irsta?

Irsta kan få något av ett nytt centrum när nya flerfamiljhus byggs nära infarten från Stockholmsvägen.

Annons
GRAFIK: DANIEL GUERRA

Det blir ett eller två fyra-våningshus med butikslokaler i bottenplanet. Dessutom några tvåvåningshus med fyra lägenheter i varje.

Hiss ska finnas i alla hus. Beroende på vilket alternativ som väljs, blir det 30–40 nya lägenheter totalt. Lokalerna på bottenvåningen i punkthusen kan även användas som bostäder.

Nu finns en bensinstation, en pizzeria och några fler-bostadshus vid infarten till Irsta. Stadsbyggnadskontoret ser området som en naturlig mötesplats. Med högre hus och tätare bebyggelse ska det bli mera av ett stadsdelscent-rum.

860 bostäder finns i Irsta. Tio procent av dem är lägenheter i flerbostadshus. Dessa ligger intill området där de nya husen planeras.

Husplanerna för Irsta kyrkby ska så småningom skickas ut på remiss där grannar och andra berörda får lämna synpunkter.

Planerna för ny bostads-bebyggelse söder om Irsta Stockholmsväg går också vidare. Området ska få en skola och en förskola. Det är byggbolaget JM som äger marken och vill bygga 250-300 bostäder. Nu har stadsbyggnadskontoret fått i uppdrag att göra en detaljplan. Där ska man också se till att oskyddade trafikanter får en säker passage över Stockholmsvägen.

Mer läsning

Annons