Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt miljöprogram klubbat – men politikerna inte överens om nivån

Regionen Västmanlands klimatpåverkan för transporter ska minska med 32 procent och man ska inte stödja företag som investerar i kol och olja. Det är två av punkterna i det nya miljöprogrammet som har klubbats av regionfullmäktige.

Annons

Regionens klimatpåverkan när det gäller energiförbukning i fastigheter ska minska med 10,5 procent, vilket motsvarar uppvärmning av 340 normalstora villor, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Regionen fick ett nytt miljöprogram när förslaget under tisdagen, den 20 juni, klubbades igenom under regionfullmäktiges möte.

– Syftet är att minska regionens negativa påverkan på miljö och klimat. I det nya programmet fokuserar vi på de områden som har mest miljöpåverkan, nämligen energi, transporter, läkemedel, finansförvaltning samt resursförbrukning och inköp, säger regionrådet Andreas Porswald, (MP), i ett pressmeddelande.

Det har också anslagits två miljoner kronor under 2018 för miljöarbetet.

Bland målen som ska vara uppfyllda senast 2022 finns till exempel en minskning av koldioxidintensiteten i regionens kapitalförvaltning med 75 procent, bland annat ska man inte stödja företag som investerar i kol och olja. När det gäller transporter är målet att påverkan på miljön ska minska med 32 procent.

Dessutom ska förbrukning av material minska och återanvändningen öka.

Miljöprogrammet har tidigare återremitterats och när det nu var dags igen fick det godkänt. Men både centerpartiet och kristdemokraterna ville under regionfullmäktigemöte ha med sina tidigare synpunkter som ett tillägg i protokollet.

– Vi är inte riktigt nöjda från centerpartiet. När det här återremitterades förra gången hade vi en rad synpunkter och programmet skulle arbetas om. Vi trodde att vi skulle ha någon form av dialog, men det har vi inte haft. Så utifrån det lägger vi ett antal tilläggspunkter som vi vill ha med i programmet. Det gäller livsmedel som ett eget målområde, mer förnybart i tanken, förbud mot inköp av mikroplaster och trähusstrategi, sade Birgitta Andersson, (C), när frågan var uppe i regionfullmäktige.

Kristdemokraten Malin Gabrielsson, (KD), yrkade bifall till centerpartiets tillägg och förslag och ville även ha med några protokollsanteckningar.

– Från kristdemokraterna anser vi att det skulle ha gjorts ett hållbarhetsprogram och inte ett miljöprogram. Men det är positivt att de rödgröna har tagit till sig våra synpunkter om antibiotikaanvändningen, men framför allt känns det bra för dem som i framtiden kommer att behöva antibiotika. Jag hade också hellre sett att livsmedel hade varit ett eget område, sade hon under regionfullmäktigemötet.

Politikerna fick under regionfullmäktig rösta om tilläggen skulle med i miljöprogrammet, men det blev nej.

Mer läsning

Annons