Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt rehabcentrum på Bäckby

Personer med psykiska funktionsnedsättningar ges möjlighet att hitta en meningsfull vardag på rehabiliteringscentrumet på Bäckby som invigdes på onsdagseftermiddagen.

Annons
David Björkén, arbetsterapeut i rehabgruppen, hoppas att de psykiskt funktionsnedatta själva klarar av att fortsätta med de aktiviteter som gör deras vardag meningsfull. Foto: Anders Forngren

Våren 2009 beslutade nämnden för funktionshindrade att finansiera projektet ”Vardagslivets rehabilitering”, vilket det nya rehabiliteringscentrumet är en del i. Psykisk funktionsnedsatta som bor i särskilda boenden inom kommunen välkomnas.

– Förhoppningen är att boendena ska få en meningsfullare vardag och möjlighet att göra något som de själva tycker är meningsfullt, säger projektledare Cecilia Hjortsberg.

I dagsläget rör det sig om drygt 120 personer som har fått en intresseanmälan. Dessa personer kan delta i aktiviteter som målning och promenader i mindre grupper. Aktiviteterna anpassas efter vad de själva känner skulle göra deras vardag meningsfull. Cecilia Hjortsberg berättar att det här är en ny möjlighet att hjälpa.

– Vi har inte haft egna lokaler och jobbat mycket i boendena. Rehabcentret är en förlängd arm till boendena, eftersom det inte finns tillräckligt med utrymme för aktiviteter, säger hon.

För cirka tre veckor sedan hölls det en invigning för de psykiskt funktionsnedsatta. Arbetsterapeuten David Björkén berättar att det är omkring tre grupper som kommer i veckan och att det som gör deras vardag meningsfull är en bred variation av saker.

– Det är alltifrån att laga mat självständigt till att komma ut i samhället och åka buss. Vi försöker se till att de sakerna går i uppfyllelse genom att träna upp deras motivation och vilja, säger han.

Mer läsning

Annons