Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och Technopark snart verklighet

Ett stort teknikcenter, en Technopark, har politikerna länge önskat i Västerås. Nu börjar planerna snart bli synliga för medborgarna.

Annons

Redan i slutet av året kan de första prövande stegen tas i Rådhuset (se artikel ovan). Men sedan kan det ta några år innan nästa synliga steg blir verklighet – och framväxandet av teknikcentrumet är tänkt att ske i etapper.

– När det kan börja byggas upp beror ju vilka lokaler det blir, säger Jill Thenander, som just avslutat sin utredning om en teknikpark ska kunna bli verklighet. Fast hon kallar det hellre ”kompetenscenter för teknik” .

– Det stora helhetsgreppet gör det här unikt, tycker hon, som framöver ska jobba i styrgruppen.

– Det kan till och med locka folk att flytta hit.

Men vägen dit är lång.

Det ska fattas politiska beslut, hittas lokaler, projekteras, ordnas finansiering, kollas vilka verksamheter som vill finnas med i det första skedet. Och mycket mer.

– Vi hoppas kunna ta upp frågan i kommunfullmäktige i december, säger kommunalrådet Ulla Persson.

Hittills har både alliansen och de rödgröna varit överens om att det är ett högt prioriterat projekt.

– Och likadant närings-livet. Alla är på, så långt jag har hört. Det är rätt tänkt att Västerås som teknikstad bör satsa på något dylikt.

Ett viktigt motiv till politikernas önskan om ett kompetenscenter för teknik är att de vill motivera unga att jobba inom teknikinriktade verksamheter. Detta för att regionens företag ska lyckas rekrytera den personal de behöver och därmed bidra till tillväxt.

Det ska bli en mötesplats för många teknikintressenter – Västerås stad, näringsliv och Mälardalens högskola – ska alla få plats. Många företag, både stora som ABB, Bombardier och Westinghouse, och mindre företag har uttryckt sitt intresse.

Först på plats i Techno-parken kan bli:

*Automation Center, AC, som i dag håller till i Kopparlunden med en utställningsyta, utbildningslokaler och robotiklaboratorium.

* Teknikcollege, det vill säga Wijkmanska gymnasiet som nu huserar i Wenströmska på Vallby.

* Science Center och Komtek som då lämnar Råd-huset.

I en senare etapp kan det bli aktuellt att Tranellska skolan, som nu finns på Wenströmska, får lokaler för sin hotell och restaurangutbildning där. Då byggs även kafé och restaurang för allmän-heten.

Frågan är var allt ska få plats? Kring 15 000 kvadratmeter kan behövas.

Gamla Samhallhuset på Björnövägen är ett alternativ. Det är tillräckligt stort, ligger hyfsat nära teknikföretagen och Kokpunkten, vars tilltänkta Energy Intelligens-center skulle kunna bli en samarbetspartner.

Kokpunkten utpekas också som en alternativ placering om ytorna är tillräckliga där.

– Vi måste börja med innehållet i verksamheten först, säger kommunalrådet Ulla Persson. Sen får vi ta ställning till lokal.

I december hoppas hon att frågan om ett teknikcenter kan tas upp på kommunfullmäktige. De verksamheter som startar i Rådhuset ska klaras inom liggande budget och behöver inte något fullmäktigebeslut.

Och vad ska teknikcentrumet heta då?

– Det är en viktig fråga att lösa, så att alla förstår vad det är, konstaterar Ulla Persson.

Finansieringen ska ske med kommunala medel, stats- och andra bidrag samt pengar från Högskolan och näringslivet.

Mer läsning

Annons