Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökning av dödsolyckor på länets vägar

I Västmanland dog mer än dubbelt så många i trafiken år 2009 än året innan. Tvärtemot hela Sverige som såg en minskning av antalet omkomna.

Annons

– Tittar man på enskilda län så hoppar det väldigt mycket från år till år. 2008 var väldigt lågt så det går inte att säga något speciellt om Västmanlands trafik, säger Mikael Klingstedt, enhetschef på Vägverket region Mälardalen.

15 personer omkom i trafiken i länet under 2009 – mot endast 6 stycken 2008. Även antalet svårt skadade ökade något – från 103 till 117.

Men i det långa loppet blir olyckorna färre. Och det finns flera anledningar till det, alltifrån säkrare bilar till högre bältesanvändning och lägre hastigheter.

I hela landet minskade dödsolyckorna år 2009 med 11 procent, från 397 till 355, ner till den lägsta nivån per invånare sedan 1935, då man började föra officiell statistik. Fast det är osäkert om Sverige kommer se en lika stor minskning för 2010.

– Hälften av den minskning vi har sett i landet i år tror vi beror på lågkonjunkturen. Folk har helt enkelt rest mindre. Och nu ser vi att bilförsäljningen går upp igen till 2010, säger Mikael Klingstedt.

Trots att 355 döda är den bästa siffran Sverige har sett på länge är det långt ifrån nollvisionen. Och det är inget mål som Vägverket är berett att ge upp.

De har de senaste året genomfört flera åtgärder som de menar ska minska trafikolyckorna i länet. Sänkt hastighetsgränser, byggt rondeller och satt upp mitträcken. Men frågar man Mikael Klingstedt hur man bäst överlever i trafiken är svaret enklare än så:

– Håll hastigheten, kör nykter och använd bilbälte.

Flest bilister bland de förolyckade

Av de 15 som dog i vägtrafiken i Västmanland 2009 var 5 i bil, 4 cyklister, 3 motorcyklister, 2 gående och 1 som hittills är okänd.

Flest trafikanter omkommer under sommarmånaderna.

Mer läsning

Annons