Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombyggda p-automater ska stoppa bovar

De vanliga parkeringsautomaterna i Västerås är för osäkra. Det anser framför allt Mastercard och Visa. Nu byggs Västerås automater om för att bedragare ska få svårare att slå till mot dem som betalar parkeringsavgift.

Annons
Chip numera. Kontokort med chip och pin-kod är svårare att kapa. Därför föredrar både Mastercard, Visa, bankerna och Västerås stad att parkeringsavgifterna ska betalas via mikrochipet, i stället för via magnetremsan.

Samtidigt innebär det att man ska kunna betala med kort med chip i alla parkeringsautomater i Västerås.Ombyggnaden sker den närmaste tiden och kostar omkring 1 miljon kronor.

Det har förekommit några enstaka kortbedrägerier vid parkeringsautomaterna i Västerås, men inga stora.

– Vi har bara haft några mindre, men det har bankerna tagit hand om. Bara mindre belopp. I andra städer har det inbland handlat om högre belopp, berättar Anneli Asplin vid tekniska nämndens stab.

Det handlar om enstaka fall av så kallad ”skimning”, där bedragare sätter på en extra kortläsare, som läser av vad som finns på kontokortets remsa. Uppgifterna förs sedan över på ett nytt kort som bedragaren kan handla för.

Mellan 40 och 45 parkeringsautomater ska få en ny framsida, där det också ska gå att använda kort med chip, eftersom chipteknologin är svårare att ”skimma”, jämfört med magnetremsorna.

– Det ska fortfarande gå att betala via remsan, om kortet är äldre och inte har chip, men den typen av kort fasas ut.

De flesta av automaterna ska ta emot mynt, som tidigare, men några av automaterna ska bara vara till för kortbetalning. Men då ska det alltid finnas en myntautomat i närheten som parkerarna också kan använda.

Mer läsning

Annons