Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombyggt Erikslund blir kaosfritt

Tillgängligheten till Erikslundsområdet har i flera år varit problematisk men nu är en ombyggnad av Bäckbymotet på gång. Förhoppningen är att långa bilköer till och från området ska bli ett minne blott.

Annons

Centrumledaren Johan Löfqvist på Erikslunds köpcenter är nöjd.

–Vi har pratat i flera år om att det är nödvändigt med en ombyggnation, så skam den som ger sig. Det är oerhört positivt och upplägget ser bra ut, säger han.

En ny rondell kommer att byggas på Bäckbymotet, på Surahammarsleden söder om E18-sträckningen, med en påfart till Europavägen till vänster.

Den påfarten ersätter den tidigare som nu går till höger och E18 österut. Nytt är också att det blir en fri högersväng ut från Erikslundsområdet vid hamburgerrestaurangen.

Det blir även två raka körfält från norr mot rondellen intill restaurangen, med en högersväng i den yttersta filen. Påfarten mot E 18 västerut blir kvar.

En breddad gång- och cykeltunnel kommer att byggas där nuvarande busshållplatsen finns intill restaurangen. Busshållplatsen flyttas till Erikslundsgatan.

Västerås stad samarbetar med Trafikverket, som ansvarar för ombyggnationen och har anlitat Tranab, ett företag baserat i Örebro, för utförandet.

– Det första som sker är att påbörja markarbetena och tunneln kommer att bli klar i år. Enligt tidsplanen ska arbetena börja nästa vecka och alla arbeten vara avslutade i augusti nästa år. Men mycket beror också på väderleken i vinter, säger Lars Königsson, projektledare, Trafikverket.

Han tillägger att målsättningen är att arbetena ska pågå mer intensivt under vardagarna fram till fredagseftermiddagarna för att inte störa handeln.

Även under julhandeln kommer arbetena att minskas.

– Det kommer att bli lite bökigt under ombyggnationen och vi ber trafikanterna respektera de rekommenderade hastigheterna på 30 kilometer. som kommer att sättas upp.

Här kan du se en illustration på hur det ska se ut.

Mer läsning

Annons