Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Öppna stängd avdelning"

Öppna den nedlagda avdelning 7. Lyssna på personalen. Sluta satsa på kortsiktiga besparingar som blir dyrare i längden.

Annons

Så kan man sammanfatta kraven från personal på kirurgavdelningen på Centrallasarettet. De arbetar ständigt på gränsen till vad de klarar.

– Man hinner ofta inte ta rast. Allt ska gå snabbt och man har en rädsla för att göra fel, säger Idania Vazquez, sjuksköterska och skyddsombud.

– Och detta samtidigt som man lägger ner hela sin själ i sitt arbete, tillägger kirurgen Maziar Hosseinali Khani.

VLT har talat med flera läkare och sköterskor på kirurgkliniken. Bilden de målar upp är inte vacker: ständigt för mycket arbete, återkommande överbeläggningar, patienter som läggs på andra kliniker i brist på sängplatser, ingen tid för samarbete mellan läkare och sköterskor, chefer som slutar, patienter som får byta om på toaletter, sjuksköterskor som säger upp sig och är svåra att ersätta.

– En gång var vi tvungna att lägga in två nyopererade patienter i dagrummet. Där låg de, bakom skärmar, medan personalen kom och gick, säger Carolina Windahl, undersköterska och skyddsombud.

Alla är dock eniga om att arbetsförhållandena har blivit lite bättre sedan kliniken fick tio tillfälliga nya sängplatser.

– Men vi har bara platserna till april. Jag vågar inte tänka på vad som händer när de försvinner, säger Carolina Windahl.

Alla vittnar om att det finns ett långt avstånd mellan personal och ledning. Det finns en ömsesidig misstro, som gör det svårt att samarbeta.

– Det skulle vara roligt för både oss och patienterna om vi någon gång fick höra att sjukvården skulle förbättras, inte bara att vi ska spara, säger Yvette Andersson, kirurg.

Men politikerna måste väl ta hänsyn till sina väljare, som vill ha skattesänkningar?

– Så länge man är frisk kan man tänka så, men förr eller senare kommer man i kontakt med sjukvården och då är man nog glad om det inte har sparats för mycket, säger Yvette Andersson.

De är överens om att de stora problemen började med avdelning 7:s nedläggning. Sängplatserna och personalen blev färre, medan patienterna fortsatte att komma.

– Det gjordes en utredning som förutsåg problemen, och precis så blev det. Kirurgkliniken har ständigt varit drabbad av överbeläggningsproblem samt utlokaliserade patienter sedan avdelning 7 lades ner, säger läkaren Maziar Hosseinali Khani.

– Kortsiktiga besparingar leder till ökade kostnader. Kanske är det billigare i längden att öppna avdelningen igen, säger Idania Vazquez.

Mer läsning

Annons