Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Organiserat köp av knark

De blev stoppade med knark i bakluckan. Men när rättegången i den stora knarkhärvan drog igång under torsdagen hävdar flera av de inblandade att de bara ställde upp för sina vänner och inte visste om att det var knark de levererade.

Annons

Knarkhärvan nystades upp i början av november. Två män är misstänkta för grovt narkotikabrott och narkotikabrott. De övriga åtta åtalas för narkotikabrott, däribland två västeråsare, 23 och 24 år.

Huvudmannen, en 26-åring från Köping erkänner att han organiserat ett köp och en leverans av knark, men menar att en okänd person har försökt åka snålskjuts.

Han hävdar att hans egen beställning och betalning för leverans från Malmö omfattade 1,7 kilo cannabisharts – inte dubbelt så mycket.

Polisens spanare fann nämligen 3,8 kilo cannabisharta som paketerats i 40 haschkakor och som gömts i en skokartong i en orange påse i ett bagageutrymme i en hyrd bil.

– Någon måste utan min kännedom ha skickat ett eget haschparti ihop med min leverans, förklarade 26-åringen när rättegången inleddes i Västmanlands tingsrätt i Västerås på torsdagen.

Han var ensam av de åtalade i åldrarna 19 till 31 år att erkänna att han sysslat och hanterat narkotika. Inte för att tjäna pengar, utan för att slippa billigare ”skitröka”. Han testade cannabisharts av hög kvalité från Malmö och hävdar att han tillsammans med fyra kompisar skramlade ihop 105 000 kronor för att få hem en leverans om 1,7 kilo till Köping.

– För personligt bruk.

Alla övriga som i den här knarkhärvan ertappats med ”fingrar i syltburken” säger att de agerat och ställt upp som vänner och kompisar, till viss del för att de fått några tusenlappar för besväret. Men ingen medger att de i förväg känt till att de medverkade i en knarkleverans.

Kammaråklagare Sandberg anser att samtliga visste vad de givit sig in på. Han har åtalat dem för narkotikabrott, i några fall för grovt narkotikabrott. 26-åringen pekas ut som huvudman och i går radade åklagare Sandberg upp bevisning. Så fort polisen i höstas misstänkte att planerades för omfattande knarkbrott sattes misstänkta personer under granskning. Polisen spanade, följde sms-trafik, lyssnade av telefoner och var beredda när crescendot inföll i november.

Ett diskret möte i mörkret vid en mack i Köping, bilhyrning och penningtransport till Malmö. Proceduren med avlyssning och sms-trafik upprepades nästa dag, allt från några mäns möte vid Bombardier Arena i Västerås fram till dess knarkpartiet hämtades nere i Malmö.

Men den 26-årige huvudmannen anade oråd när ovanligt många polisbilar var i rörelse hemma i Köping. Männen som färdades med knarkpartiet upp genom Sverige varnades. ”Var försiktiga”. De vek av från E4:an och polisen valde att sätta stopp för färden och gripa männen. Dagarna efteråt greps övriga åtalade som bland annat förmedlat pengar, hyrt bilar och till och med satt fingeravtryck på knarkpåsen.

Kammaråklagare Fredrik Sandberg begränsade sig i går till de här två transporterna, men det finns ytterligare en knarkresa som han hävdar att merparten av de åtalade aktivt medverkat i. Den gången hämtades tre kilo narkotika i Malmö. Men det är transport som den 26-årige huvudmisstänkte köpingsbon nekar till.

Rättegången fortsätter i nästa vecka. Då kommer också västeråsarnas inblandning i affären att behandlas.

Mer läsning

Annons