Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskyldigt anklagad för barnvåldtäkt får ersättning av staten

Den 31-årige västeråsaren greps, anhölls och häktades, misstänkt för våldtäkt mot barn. Han satt inlåst en knapp månad, men utredningen friade honom.

Annons
Efter en knapp månad låstes 31-åringens celldörr upp och han var en fri man – men då hade han suttit inlåst misstänkt för ett allvarligt brott som han inte ens åtalades för.

Nu har Justitiekanslern bestämt att 31-åringen ska få skadestånd för den tid han suttit inlåst.

Det var i våras som misstankar uppstod att 31-åringen skulle vara skyldig till våldtäkt mot barn. Han greps av polisen, anhölls av åklagare och häktades av Västmanlands tingsrätt.

Men medan 31-åringen satt inlåst fortsatte polisutredningen. Och den gav inget tydligt stöd för att 31-åringen skulle vara skyldig; tvärtom. Efter knappt en månad valde åklagaren att häva häktningsbeslutet, samma dag lades polisutredningen mot 31-åringen ned.

Han hade alltså suttit inlåst misstänkt för ett mycket allvarligt brott i nästan en månad, ett brott som han inte ens åtalades, än mindre dömdes för. Genom sin advokat sökte han skadestånd för tiden bakom lås och bom.

Nu har Justitiekanslern, JK, som handlägger liknande skadeståndsanspråk mot staten, beslutat att 31-åringen ska få 27 000 kronor i skadestånd.

Mer läsning

Annons