Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östsvenska kommuner: Bygg om järnvägsspåren

Bygg ut spåren mellan Västerås och Stockholm nu, och ge tågpendlarna kortare restid och fler avgångar. Det vädjar en rad kommuner och landsting i östra Mälardalen med omnejd. En av undertecknarna är Västerås stad.

Annons
Pendlarvardag. Tågen mot Stockholm är ofta fullsatta.

Tågsträckan mellan Barkaby och Tomteboda är en flaskhals i tågtrafiken i regionen. Att spåren behöver byggas ut är alla överens om, men frågan är när. Det finns två huvudalternativ: Att börja bygga ut under de närmaste åren eller att vänta i 13 år.

En rad kommuner och landsting i den så kallade ABCU-samarbetet har gjort en egen utredning. Den visar att det inte skulle löna sig att vänta. De kräver därför en ganska snabb fyrspårsutbyggnad.

– Om man i stället väljer att vänta i 13 år med utbyggnaden går samhällets alla medborgare miste om cirka 13,5 miljoner kronor! skriver ABCU-medlemmarna i ett gemensamt uttalande.

Det handlar främst om uteblivna vinstmiljarder, eftersom en dåligt utbyggd tågtrafik sinkar utvecklingen i hela regionen, anser gruppen.

Med en utbyggnad kan fler tåg släppas fram och vinsterna är klara, anser ABCU-medlemmarna. Det handlar om fler avgångar, kortare resväg, fler tåg som håller tiden och ökad möjlighet att pendla till arbetet. Dessutom kan näringslivet expandera med järnvägens hjälp.

I ABCU-samarbetet ingår Västerås stad och en rad andra kommuner, Regionförbundet i Uppland, Stockholms läns landsting och Storstockholms Lokaltrafik.

Mer läsning

Annons