Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntad gäst ville ut igen

Efter ett par dygn, fastklämd i skorstensröret, kunde kattugglan räddas.

Annons
Skorstensfynd. En kattuggla hade fastnat i familjen Ebenholms skorsten, men kunde räddas efter ett par dygn.

Familjen Ebenholm på Tidö Lindö tyckte att de hörde ett konstigt krafsande och kvittrande och tänkte att det kunde vara råttor.

– Vi eldade lite tidningspapper för att försöka röka ut dem, berättar Niclas Ebenholm.

Men vid niotiden på söndagskvällen öppnade Niclas luckan till röret på utsidan av huset för att kolla vad det var. Där syntes ingenting. Men när de öppnade luckan på insidan möttes familjen av två runda ögon.

– Man blev ju livrädd. När jag såg att det var en fågel gissade jag först på en uv.

Niclas Ebenholm ringde en granne som i sin tur kände till Henrik Dahl, som bor i området och är van vid fåglar eftersom han är med och driver Ottenby fågelstation på Öland.

– Han kom inom en halvtimme och kunde dra ut den från utsidan. Den flaxade till när den drogs fram, men hade nog suttit där ett par dygn och var rätt medtagen. Han la den i en kartong och tog med den hem för att se om den skulle överleva.

Henrik Dahl var rädd att den var uttorkad eftersom den suttit i röret ett tag och gav den vatten med lite druvsocker i på kvällen. I går hade den piggnad till och fick köttfärs att äta.

– Den har suttit i kartongen. De sitter ju still på dagtid så det har inte varit några problem. Den är normalstor med en kropp som en mås ungefär. Dessutom har de ju relativt långa vingar.

På måndagskvällen skulle den få lite mer köttfärs innan den skulle släppas ut i det fria igen.

– Jag tror att det kommer att gå utmärkt, säger Henrik Dahl.

Mer läsning

Annons