Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överfallna av hungriga änder

Änderna intill Gamla Ångkraftverket fryser och behöver mat. Varje dag matas de med bröd, fågelfrön och potatis.

Annons
Välkomnade av änder. Ingmari Larsson och Margit Nilsson blir nästan överfallna när de kommer till viken intill Gamla Ångkraftverket. Kvinnorna uppmanar fler västeråsare att mata änderna. FOTO: CARINA WIDELL

Vid nyår promenerade Ingmari Larsson och Margit Nilsson förbi Ångkraftverket och hade lite gammalt bröd med sig för att mata fåglarna.

– Änderna nästan överföll oss och klev på varandra för att få lite bröd. Vi gick därför till affären och köpte mer, säger Ingmari Larsson.

Sedan dess har de båda kvinnorna fortsatt mata änderna varje dag. Runt 1 000 kronor har de spenderat på att köpa bröd, frön och potatis. Över 30 kilo frön har gått åt. De har även fått gammalt bröd från ett bageri.

– Det är vi tacksamma över. Vi kommer fortsätta med matningen tills det blir varmare. Men vi vill uppmana fler västeråsare att mata änderna för att dessa ska kunna överleva, säger Ingmari Larsson.

– Vi har sett att änderna fått is i fjädrarna för att de inte kan hålla värmen. Flera stycken har också frusit fast i isen och dött.

Ingmari Larsson och Margit Nilsson bor på Öster Mälarstrand och i början gick de för att mata änderna.

– Men nu är vi tvungna att ta bilen eftersom vi har så mycket mat med oss.

Direkt när kvinnorna kommer till viken flockas änderna runt den. Alla är ivriga att få mat och de verkar aldrig få nog.För att kunna backa ut bilen är Margit Nilsson tvungen att mata fåglarna lite längre bort så att Ingmari Larsson inte ska riskera att köra på någon.

Många änder. Änderna fryser och behöver mat. Alla försöker att få så mycket föda som möjligt.foto: Carina widell

Mer läsning

Annons