Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överläkare rasar mot Socialstyrelsen

Förlossningsöverläkaren på Centrallasarettet anklagar Socialstyrelsen för att fabricera falska fakta i utredningen av en förlossning som ägde rum under 2010. ”Det är mycket anmärkningsvärt och rent av kriminellt”, rasar läkaren i sin begäran om omprövning.

Annons

I november förra året anmälde en 24-årig kvinna Centrallasarettet i Västerås till Socialstyrelsen för bristande vård i samband med hennes förlossning i februari 2010. I anmälan beskrivs svårigheter med att få ut livmoderkakan under förlossningen och att den slutligen kommer ut i två delar med en ”väldigt ruggig yta”.

Kvinnan uppgav i anmälan att hon blött kraftigt under förlossningen, och som en följd av detta svimmat vid fyra tillfällen under tiden på BB. Sju veckor efter förlossningen blödde hon fortfarande och tog sig till kliniken. Vid undersökningen upptäcktes en bit livmoderkaka som då togs bort.

Socialstyrelsen gjorde bedömningen att läkarna hade gjort en otillräcklig klinisk undersökning av kvinnans livmoder under tiden på BB, en bedömning som stod fast efter det att en omprövning av fallet gjorts.

Men nu rasar lasarettets förlossningsöverläkare Björn Carlsson mot Socialstyrelsens bedömning. I en begäran om en ny omprövning anklagar han Socialstyrelsen för att basera sin bedömning på rena faktafel. Enligt överläkaren finns det inget stöd i journalen för att livmoderkakan ska ha kommit ut med en ”väldigt ruggig yta”. Han anser att utredaren har fabricerat fakta och därmed begått en kriminell handling.

Björn Carlsson menar att varken det vetenskapliga rådet eller Socialstyrelsen kan ha läst förlossningsjournalen. Han hävdar att patienten undersökts kliniskt vid tolv tillfällen under 48 timmar. ”Att Socialstyrelsen påstår någonting annat är skandalöst, det är ett hot mot rättssäkerheten och ett än större hot mot patientsäkerheten”.

Björn Carlsson befinner sig på semester och har inte gått att nå för en kommentar.

Mer läsning

Annons