Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Packat och klart – då kom beslutet

Eleverna och föräldrarna var informerade, lärarna var redo, klassrummen rensade och skolbänkarna var klara för transport. Då avblåstes flytten.

Annons
Avskalat. Trollbacksskolans klass 4 och 5 flyttar inte till S:t Ilians skola som tänkt. Beskedet om det kom när allt var packat och klart. I klassrummen står stolar och katedrar. I korridorerna finns skolbänkarna staplade i högar.Foto: Tony Persson

– Ja, ni vet vi inte riktigt vad som ska hända. Vi ska avvakta, helt enkelt, säger Trollbacksskolans rektor Åsa Bergström.

Men det mesta tyder på att allt förblir vid det gamla. Det innebär att årskurs 4 och 5 inte kommer att flytta till närbelägna S:t Ilians skola ¿i höst. Orsak: majoriteten av fullmäktigepolitikerna beslutade att inte godkänna det rödgröna budgetförslaget.

Beslutet fick många märkliga konsekvenser. Att Bäckbyskolan troligen läggs ner är den mest kända, men för lilla Trollbacksskolan på Pettersberg ställdes också all planering upp och ner.

Det ansågs nämligen vara klart sedan länge att förskolebarn skulle flytta in i de lokaler som årskurserna 4 och 5 har på skolan i dag. Faktum är att Trollbacksskolans vaktmästare arbetade in i det sista med att stapla bänkar. Det fortsatte även efter fullmäktigebeslutet. ”Jag bara gör vad jag är tillsagd att göra. Jag har inte fått veta något annat”, sa han till VLT.

I går skulle flyttlasset ha gått till S:t Ilians skola.

– Det här är olyckligt. Vi har ju informerat elever, föräldrar och lärare om flytten, säger rektorn Åsa Bergström, som till sist avblåste allt.

Kanske får nu samma vaktmästare flytta in alltihop ¿i klassrummen igen, men det är ännu inte helt klart.

Både skoltjänstemän och politiker har nu en känsla gemensam – handlingsförlamning.

– Just nu kan vi inte göra så mycket, säger Vasiliki Tsouplaki (V), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

I går hade hennes nämnd ett möte om vad man ska göra efter det dramatiska fullmäktigemötet, där budgetförslaget föll.

Men hela Västerås stad ska nu gå igenom tre veckor av väntan.

– Ja, det tar tre veckor innan ett fullmäktigebeslut vinner laga kraft. Fram till dess kan man överklaga beslutet och då vet man egentligen inte om det gäller, berättar Tsouplaki.

Hon berättar också att ilskna föräldrar på Bäckby redan har talat om att överklaga. Möjligen kan andra västeråsare också försöka.

Men frågan är hur stor chans de skulle ha att få rätt. En politisk majoritet (borgerliga plus Sverigedemokrater och en politisk vilde) har fattat ett beslut.

För att det ska rivas upp måste något formellt fel ha begåtts.

Barn- och ungdomsnämnden beslutade därför bara en sak – att avvakta.

Mer läsning

Annons