Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paralympics på skolschemat

Eleverna på Engelska skolan i Västerås fick prova på att idrotta som funktionshindrade i går. Initiativet kom från deras klasskamrat Henrik Eriksson, 14, som själv är funktionshindrad och tävlar på elitnivå.

Annons
EXPERTRÅD. Eleverna Arvid Carman och William Wetter fick råd från före detta paralympiern Janne Edbom. Foto: Kenneth Hudd

Skratten ekar på Arosvallen i Västerås. Elever från Engelska skolan har precis satt sig tillrätta i rullstolar och ska tävla i dem – men de är ovana och många faller baklänges ner på marken i sina stolar.

Eleverna är här för att prova på att vara paralympier – idrottare med funktionshinder. Bland sporterna de får testa på märks stående höjdhopp och race running.

– Vi gör det här för att öka medvetenheten hos våra elever om hur det är att vara funktionshindrad. Men också för att de ska få prova på nya, roliga sporter, säger Peter Ledin, rektor på Engelska skolan.

Initiavtagare till dagen är eleven Henrik Eriksson, 14, och hans mamma Vicki Skure-Eriksson.

– Jag tävlar själv i race running och tyckte det var bra att mina kamrater får prova på hur det är att tävla med funktionshinder, säger Henrik – som tillhör Sveriges bästa på race running i sin åldersgrupp.

På plats fanns även den före detta paralympiern Janne Edbom från Enköping, som bland annat har vunnit OS-guld i kälkhockey:

– Samhället har blivit öppnare för funktionshindrade, det här är ett exempel på det.

Jag tyckte det var bra att mina kamrater får prova på Henrik Eriksson

Mer läsning

Annons