Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pass-stopp efter jul

Inga nya pass eller nationella id-kort kommer att utfärdas under mellandagarna, endast de som redan är beställda kan hämtas ut.

Annons

– Stoppet beror på att ett nytt datasystem installeras för att det efter årsskiftet införs ett nytt pass och nationellt id-kort. Fem nya fotoautomater håller också på att installeras här i polishuset, säger Anna Palm, länsinstruktör för pass.

Det nya passet kommer att innehålla detaljer som enligt Rikspolisstyrelsen ska göra det än mer säkert och svårt att förfalska och det är därför nödvändigt att tekniken anpassas efter det nya systemet.

– Det nya när det gäller passets utformning är också att fem färgfotografier på passinnehavaren kommer att infogas på olika ställen i passet, bland annat i chip och i olika kodkombinationer, som man inte kan se med ögat, säger Anna Palm.

Från den 26 december och fram till den andra januari finns däremot möjlighet att få ett provisoriskt pass utfärdat för de som glömt att ordna med resehandlingar i tid.

– Det kommer att vara handskrivna pass. Men det är viktigt att den som ska ansöka om ett provisoriskt pass först kontaktar ambassaden för det land man tänkt resa till. Ett sådant pass accepteras nämligen inte i alla länder, påpekar Anna Palm.

Som VLT tidigare skrivit, kommer ansökningsavgiften för pass att sänkas från nuvarande 400 kronor till 350 kronor, inklusive foto. Anledningen till prissänkningen beror främst på att Rikspolisstyrelsen tecknat nytt avtal med leverantören av det nya datasystemet.

Mer läsning

Annons