Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passiv vårdcentral får kritik

IVO kritiserar en vårdcentral i Västerås för flera års bristande uppföljning av en kvinna med diabetes på ett äldreboende, där hon tappade kraftigt i vikt och blev allt sämre.

Annons

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserar även de medicinändringar som gjordes sedan kvinnan tagits akut till sjukhus med kramper och mycket lågt blodsocker.

Arkivbild.

IVO gör bedömningen att det under 2014 och 2015 fanns brister i vårdcentralens uppföljning av patientens somatiska sjukdomar som omfattade diabetes, hypertoni och höga blodfetter.

Bristerna avser såväl undersökning och provtagning som värdering av läkemedelsbehov. IVO anser därmed att vårdcentralens medicinska handläggning inte uppfyller de krav på en sakkunnig och omsorgsfull vård som anges i Patientsäkerhetslagen.

IVO skriver vidare "att det är anmärkningsvärt att vårdcentralen under den aktuella perioden var så passiv i patientens vård och behandling med tanke på patientens hälsohistoria och dennes successivt försämrade hälsotillstånd".

Av granskningen framgår att vårdcentralen agerade först efter" kraftig närståendekontakt – och då långsamt". Därmed, anser IVO, har inte kraven på en god vård som anges Hälso- och sjukvårdslagen uppfyllts.

Mer läsning

Annons