Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påta i jorden – du mår bra och har lättare att få jobb

Genom att arbeta med kroppen och sköta om växter ska människor som stått utanför arbetslivet länge få en chans att komma tillbaka till jobb eller studier.

Annons
Trivs i trädgården. Theresa Ericsson har varit sjukskriven länge och har deltagit i projektet Gröna arenor sedan i maj. Hon hoppas få arbete efter tiden på Malma gård.foto: per g Norén

Vid Malma gård anläggs därför både en köks- och hälsoträdgård.

– Oavsett om en person mått dåligt psykiskt eller fysiskt har forskning visat att läkningen går fortare om det finns en rehabilitering där naturen är en viktig del, säger projektledare Bente Eriksson-Hollås för Gröna arenor.

Målet är att 30 procent ska uppnå egen försörjning genom arbete eller studier. 90 procent ska uppleva att de har kommit närmare arbetslivet och alla ska må bättre.

I den stora köksträdgården odlar deltagarna bland annat blommor och grönsaker. Några snickare från Ama-arbetsmarknad bygger också upp ett växthus, som kommer från den nedlagda Stadsträdgården i Västerås.

Nästa höst ska hälsoträdgården vara klar. Den ska bestå av flera så kallade rum med växter och porlande vatten. Meningen är att man ska må bra av att jobba i den eller bara sitta där i lugn och ro.

– Jag hoppas att Malma gård ska bli ett permanent rehabiliteringscentrum, där människor som mår dåligt av olika anledningar kan må bättre av att vara nära naturen, säger Bente Eriksson Hollås.

Theresa Ericsson har varit sjukskriven en längre tid och deltar i projektet.

– Jag trivs och känner mig piggare. Jag har insett att inget är omöjligt. Jag hoppas få arbete efter projektet, säger hon.

Gröna arenor

Projektet startade vid årsskiftet och ska pågå i två år. I dag finns tolv deltagare ute på Malma gård. Gröna arenor har fått drygt 3,1 miljoner kronor från Samordningsförbundet i Västerås. Det är en myndighet som Västerås stad, Försäkringskassan, landstinget och arbetsförmedlingen står bakom. Det är Ama-arbetsmarknad vid Västerås stad som driver projektet

Mer läsning

Annons