Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient i smärta när oläkt höft missades – struntade att plocka in journal från annat landsting

Hade läkaren skickat efter röntgenbilder från landstinget som först opererat mannens höft hade den oläkta frakturen och infektionen upptäckts tidigare. Det menar IVO efter utredning.

Annons

Efter röntgenundersökning på akutmottagningen i Västerås rekommenderades patienten, som sökt hjälp för smärta efter en höftoperation, sjukgymnastik. Tio dagar senare tyckte läkaren att höften läkt bra och rekommenderade fortsatt sjukgymnastik och inget återbesök.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Läkarmissen har tagit flera år av Jens liv – blir förmodligen aldrig helt återställd efter cancern

Mer än en månad efter första besöket hade mannen fortfarande ont och opererades igen eftersom det då upptäcktes att höftfrakturen inte läkt och var infekterad.

Mannen anmälde sjukvården till IVO eftersom han tycker att han inte togs på allvar när han först sökte hjälp. Han hade då flera månader tidigare opererats för en av en bruten höft.

Läs också: Läkarna missade cancer – tumören åt upp halva lårbenet

Behandlingen på Västerås akutmottagning och ortopedmottagningen på Västmanlands sjukhus var dåligt skött menar IVO efter sin utredning. Tillslut fick mannen rätt vård, men det tog alldeles för lång tid vilket gjort att patienten fått lida i onödan skriver de.

IVO påpekar att om man skickat efter de ursprungliga röntgenbilderna som tagits av ett annat landsting vid operationen i maj så hade man kunnat upptäcka tidigare att frakturen inte läkt. "Aktuell händelse åskådliggör den problematik som kan uppstå då patienter flyttar under ett vårdförlopp," skriver IVO i sitt beslut och påminner om vårdgivarens ansvar för processerna för att säkra kvaliteten.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Allt fler sjukskrivs av stress – psykologen om symptomen och hur du stoppar dem i tid

Mer läsning

Annons