Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienter ligger i korridoren

Än en gång har patienter tvingats övernatta i korridorerna på sjukhuset i Västerås. Platserna som skulle användas för överbeläggning är redan upptagna. Vårdförbundet är oroligt för såväl patienters som personalens säkerhet.

Annons
Centrallasarettet i Västerås.

Natten till torsdag hade medicinkliniken cirka 30 patienter fler än det egentligen finns plats för. Fem av de fick tillbringa natten ute i korridoren, bland annat på den medicinska akutvårdsavdelningen, Mava.

– Det har varit en tuff period. Att ha patienter på platser som inte är ämnade för sjukvård är djupt otillfredsställande och beklagligt, säger klinikchef Åke Tenerz.

Vårdförbundet fick larm om överbeläggningarna och begav sig till sjukhuset morgonenen efter. Då hade sjukhuset börjat åtgärda det och flytta patienter till andra avdelningar.

Vårdförbundet ser allvarligt på överbeläggningarna och har kontaktat Arbetsmiljöverket.

– Vi tänker på säkerheten. Man utsätter patienter och anställda för fara. När sängarna står ute i korridoren mot en vägg så kan man inte arbeta runt sängen på samma sätt. Det blir felställningar för de som jobbar och patienterna känner sig blottade där de ligger, säger Jani Stjernström, ordförande för Vårdförbundet Västmanland.

Åke Tenerz håller delvis med om kritiken men han anser inte att patienterna löper någon fara.

– Det är ingen akut fara för de på Mava. Vi lägger inte en patient som behöver syrgas ute i en korridor. Men med fler patienter att ta hand om så innebär det en belastning för personalen och det är allvarligt.

De som i onsdags natt inte behövde rulla ut i korridoren hamnade på några av de överbeläggningsplatser som medicinkliniken på grund av platsbrist ofta använder som ordinarie sängar och som därför är fullbelagda så gott som jämnt.

– I den nya vårdbyggnaden byggdes några salar för att ta in överbeläggningsplatser. Men de platserna är redan fyllda av patienter, säger Jani Stjernström.

– Vi har bemannat upp eftersom vi mer eller mindre alltid använder de där platserna. För patienten är det som en ordinarie vårdplats. Sedan kan man alltid diskutera om vi har tillräcklig bemanning för att klara det, säger Åke Tenerz.

Hur kommer det sig att ni gång på gång får överbeläggningar?

– Vi har många akutsökande och då blir det många toppar och dalar. Antalet medicinpatienter har också ökat. En anledning kan vara att kommunen har ambitionen att fler patienter ska vistas i hemmet. Korttidsplatserna har minskat och vi har sett att antalet som läggs in på sjukhuset igen har ökat. De äldre blir också fler.

Vårdförbundet anser att landstinget snarast måste hitta en lösning på problemet med överbeläggningar. I sommar lär det bli värre igen tror Jani Stjernström.

– Den akuta situationen är löst men det långsiktiga problemet består. I sommar ser vi att vi inte har semestervikarier för alla våra medlemmar. För att kunna ge alla de semester måste man dra ned på antalet vårdplatser, säger Jani Stjernström.

Landstinget hotas av böter

Centrallasarettet har brottats med problemet med överbeläggningar till och från under flera år. Förutom besväret för patienterna som i bland tvingats ligga i en säng ute i korridoren har det också blivit ett arbetsmiljöproblem för personalen.

I december förra året hotade Arbetsmiljöverket med ett vite på 750 000 kronor om inte landstinget anpassat arbetsbelastningen för personalen på de tre kirurgiska vårdavdelningarna i slutet på augusti i år.

Mer läsning

Annons