Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrullerar nattetid för att stoppa bilbränderna

En grupp Råbybor har tröttnat på bilbränderna och tänker patrullera i området, på spaning efter misstänkta.

Annons
Grupp ska spana. Bilbränderna har varit många under de senast åren. Det har fått Råbybor att bilda en spaningsgrupp. Branden på bilden inträffade på Lövhagsgatan på Råby.FOTO: Tony Persson/Arkiv

– Vi är jävligt trötta på alla bilbränder. Det är dags att vi gör något. Det verkar ju vara Råby och delar av Bäckby som är mest drabbade, säger en av männen i gruppen.

Men gruppen är hemlighetsfull och vill inte ha ut namn i tidningen. De är också hemligt hur många de är eller när de tänker patrullera. Begreppet ”nattetid” ör det enda som nämns.

– Nej, jag vill inte ha mitt namn i tidningen. Då kan man ju räkna ut vems bil som kommer att brinna upp först ... Vi kan säga att vi är en grupp grannar som ska gå runt.

Vad tänker ni göra om ni hittar en misstänkt person?

– Man får ju inte göra annat än att hålla fast brottslingen till polisen kommer.

Något medborgargarde eller någon vigilantegrupp är det absolut inte, menar han.

Är ni missnöjda med polisen?

– Nej, polisen kan ju inte vara överallt samtidigt. Det kan man inte begära.

Däremot är mannen som VLT intervjuade lite missnöjd med belysningen på vissa platser på Råby.

Rolf Söderberg, polis och brottsförebyggande samordnare vid Västmanlandspolisen, har nära samarbete med flera grannsamverkansgrupper i Västerås. Han låter lite skeptisk när han hör att gruppen på Råby själva vill gripa in mot brottslingar. 

– Jag skulle i stället rekommendera att de tar ett steg tillbaka och ringer 112 om de ser ett brott. Och de får gärna ta kontakt med mig. Vi kan erbjuda utbildning i grannsamverkan.

Mer läsning

Annons