Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Person med blodförgiftning fick inte rätt diagnos – dog timmar senare

En person som var på tillfälligt besök i Sverige kom in akut till sjukhuset. Trots att patienten visade tecken på ett allvarligt tillstånd, dröjde diagnosen och personen avled.

Annons

Region Västmanland har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt Lex Maria.

Personen kom in till akutmottagningen med feber, frossa och kränkningar och lades in på en medicinsk vårdavdelning för observation. Det fanns en misstanke om begynnande lunginflammation.

Morgonen därpå, 6-7 timmar senare, var tillståndet försämrat och patienten avled trots insatser med hjärt- och lungräddning i 30-45 minuter.

I efterhand visade det sig att personen hade haft blodförgiftning, som orsakades av resistenta pneumokocker.

Bakterien är den vanligaste orsaken till inflammationer i lungor, öron och bihålor – men den kan också orsaka hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.

Enligt Folkhälsomyndigheten är pneumokockinfektioner vanligtvis lätta att behandla med antibiotika och det är ovanligt att i övrigt friska personer dör av infektionen.

Region Västmanland skriver i ett pressmeddelande att patienten torde ha haft större möjligheter att överleva om åtgärder hade satts in i tid, men att det inte är säkert att antibiotika hade ändrat förloppet eftersom pneumokockerna var resistenta.

Bakgrunden till att åtgärder inte sattes in i tid tros vara att man förbisåg att tillståndet var allvarligt. Datajournalens utformning, organisation, kommunikation och utbildning har pekats ut som bidragande faktorer.

Region Västmanland framför att medicinkliniken har vidtagit olika åtgärder för att förhindra en upprepning, bland annat genom utbildning av medarbetarna.

IVO ska nu utreda händelsen och se om det finns skäl att kritisera vården.

Mer läsning

Annons