Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal avslöjade id-bedrägeriet

Iskallt går bedragaren in på macken i Irsta och hämtar ut paket i den helt ovetande västeråsaren Daniel Öhlings namn. Men allt fastnar på film.

Annons
Daniel Öhling

Det är 26-årige Daniel Öhlings namn och personnummer men inte hans ansikte som syns på det fullt giltiga id-kortet som lämnas fram i kassan.

– Det känns jäkligt olustigt, säger Daniel Öhling.

Till vardags arbetar han som servicechef på Möller bil och har aldrig varit med om något liknande.

– Man har hört talas om det men det känns väldigt långsökt att man ska drabbas själv, säger han.

Mardrömmen började en kväll förra veckan. Då var en man inne på Irstamacken och hämtade ut paket. Mannen visade upp ett leg med sitt eget foto men Daniels Öhlings personuppgifter. Trots att id-handlingen var i sin ordning anade personalen oråd eftersom namnet lät bekant.

– Personalen berättade om händelsen dagen därpå och eftersom jag känner igen Daniel Öhling tittade jag på vår övervakningsfilm och såg direkt att det inte var han, säger Martin Andersson, stationsföreståndare på macken.

Macken kontaktade Daniel Öhling som åkte dit och tog del av videon. Medan han var på bensinstationen kom det in fler paket med varor som adresserats till honom.

– Jag ringde såklart polisen och bad dem åka ut för att gripa bedragaren på bar gärning .

Men enligt Daniel Öhling var intresset från polisen till en början svalt. Efter en stunds övertalning skickades till slut civilpolis till platsen.

Men bedragaren dök aldrig upp igen. Övervakningsfilmen finns nu hos polisen och Daniel Öhling har även lagt ut den på sin facebooksida för att få hjälp att identifiera den mystiske mannen.

Hittills har Daniel Öhling fått hem flera fakturor på telefoner och telefonabonnemang han inte beställt. På Eniro finns en rad nya mobilnummer registrerade på honom, nummer till telefoner som är avstängda när man försöker ringa upp.

Daniel Öhling vet inte hur bedragaren kommit över hans personuppgifter.

– Det är alldeles för enkelt att kapa någons identitet. Någon måste ha fått fram mitt personnummer och beställt handlingar hos Skatteverket. Sedan har personen haft koll på min brevlåda och hämtat handlingarna och fixat ett id-kort, säger han.

Polisen har i nuläget ingen namngiven person som är skäligen misstänkt för bedrägeriet.

– Vi vill så klart fått tag i personen men vi vet inte om det är samma person som finns på bild som beställt varorna, säger Lisa Sjölander, förundersökningsledare vid polisen i Västerås.

För Daniel Öhling fortsätter arbetet med att få tillbaka kontrollen över sin egen identitet.

– Det tar tid att bestrida allt. Jag måste skaffa nytt körkort och pass. Jag har spärrat mig själv hos alla kreditupplysningsbolag och varit i kontakt med banken. Det är inte roligt.

Mer läsning