Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plogarföreningen jublar: Äntligen skridskois på Västeråsfjärden!

Flera veckor senare än vanligt kan nu skridskoåkare ge sig ut på Västeråsfjärden. Ett glatt besked även för dem som tänker ställa upp i skridskoloppet Arosrännet på söndag.

Annons
Det har varit frustrerande för föreningen Västerås ideella plogare, VIP, att vänta så länge på att isen på Västeråsfjärden skulle bli bärig. Från vänster Bo Stenhäll, Nils-Erik Hjelmer, Ola Kasimir och Charlie Lindström.

På måndagen var medlemmar från föreningen ute på Västeråsfjärden och mätte Mälarisen för att se om den håller för deras maskiner. Klartecknet kom flera veckor senare än vanligt.

– Det är tio centimeter kärnis och två centimeter fruset stöp, säger Nils-Erik Hjelmer som är föreningens ordförande. Om det blir lika kallt i natt så blir det mer kärnis.

Man har märkt ut en bana med pinnar, från krogen på Öster Mälarstrand via Lillåudden, undervattenshotellet Utter Inn, Östra holmen och Granbo på norra Björnön.

– Det är glest mellan pinnarna men man kan sikta in sig på dem.

Banan går alltså inte hela vägen fram till Björnöbron på grund av att isen är skrovlig där. Det är även svårt att åka första biten vid Öster Mälarstrand, det kan vara bättre att gå förbi det stråket.

Därför ska föreningen börja med att hyvla isen så den blir jämnare på de här sträckorna. Man räknar med att ta ut maskinerna tidigt på onsdag.

Ute på fjärden är isen i toppskick. Det går att ta sig ut på isen även från Lillåudden.

Ola Kasimir, Nils-Erik Hjelmer och Bo Stenhäll tar en tur längs den nyligen markerade banan för att mäta hur lång den är. Den visade sig vara åtta kilometer.

Föreningens säkerhetschef Ola Kasimir, som även är en av VLT:s israpportörer, varnar dock för vissa områden vid Öster Mälarstrand:  vid uddarna på vågbrytaren in till småbåtshamnen och genomförningarna genom vågbrytaren. Håll även avstånd till farleden!

– Längre ut på fjärden mot båtrännan finns det en råk som är cirka en meter bred med ej bärig is.

Han manar alla som tänker ge sig ut på Mälarisen att ha sällskap, rätt utrustning och kunskaper om naturis.

Enligt SMHI ska kylan hålla i sig veckan ut. Det är förstås gynnsamt för söndagens skridskolopp Arosrännet som hålls på föreningens bana.

Mer info om skridskobanan på Västeråsfjärden kan man få på plogarföreningens Facebooksida, här är länken.

Sidan följs av bortåt 4 800 personer.

Mer läsning

Annons